CDA vraagt zich af, of glasvezelkabel niet achterhaald is

BARNEVELD - Nu er eindelijk schot lijkt te zitten in de bekabeling van het Barneveldse buitengebied, vraagt het CDA af, of een kabel nog wel de meest moderne manier van aansluiting op het internet is. "Lopen wij het risico dat we ingehaald worden door de techniek en investeren in een verouderd en daardoor duur systeem?", vraagt raadslid Roel van den Broek zich af.

Met het gemeentebestuur is de CDA fractie blij dat er eindelijk stappen gezet worden voor de aanleg in het buitengebied, aldus Van den Broek. "Er zijn ook nog veel onduidelijkheden over de planning. De eerste cluster van kernen binnen onze gemeente gaat nu onderzocht worden. Wanneer de schop dan uiteindelijk in de grond gaat voor de eerste aanleg is nog zeer onzeker. Voorthuizen, De Glind, Terschuur, Zwartebroek en Garderen vallen buiten deze eerste cluster, de vraag is wanneer kunnen zij rekenen op een aansluiting op het glasvezel netwerk."

Te langzaam

Het CDA vraagt zich wel af, hoe de bedrijven in het buitengebied aangesloten worden. "Die hebben behoefte aan snel en veilig internet  met snelheden van 100 tot 500 mb en hebben niet genoeg aan de 50 mb die straks door het glasvezelnet doorgegeven gaat worden."

Er zijn inmiddels bedrijven die op eigen initiatief snel internet via schotel antennes en straalverbindingen snel internet realiseren voor relatief lage aansluitkosten en lage kosten voor de verschillende providers, stelt Van den Broek. In het buitengebied Appel wordt momenteel een initiatief uitgeprobeerd voor snel internet met hybride vormen van internet.

Ook Google ligt op de loer om in de komende jaren draadloos internet te gaan leveren tegen veel lagere kosten dan via de inmiddels traditionele glasvezel.

De fractie van het CDA heeft daarom schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld.

De christendemocraten willen weten, wanneer de CIF de daadwerkelijke aansluitingen in het eerste cluster gerealiseerd heeft. "Als CDA vragen wij ons af aan welke termijn het college denkt dat de volgende cluster (Voorthuizen, De Glind, Terschuur Zwartebroek en Garderen) aan de beurt zullen komen? Is dit een kwestie van enkele maanden, een half jaar of meer dan een jaar?".

Het CDA wil ook, dat het college de draadloos internet-initiatieven, zoals genoemd, door bedrijven onderzoekt met de overweging, dat dit toch een beter alternatief kan vormen dan "de dure en moeizame aanleg van glasvezelkabels"

Namens het CDA

Gert Bouwman

raadslid CDA Barneveld

Tel 06-20017924

 
 

Meer berichten