Logo barneveldvandaag.nl


Dominee-effect

De Partij voor de Bomen

Op 15 maart is het zover en onze media staan er bol van: de verkiezingen! Er zijn dit jaar maar liefst 27 partijen. Ik zie namen van partijen waar ik nog nooit van heb gehoord: De Piratenpartij; GeenPeil; Nieuwe wegen, enzovoort. Ziet u door de bomen het bos nog? Dan zou ik daar graag met u dit boompje over opzetten. Want is het in dit land ook niet hoog tijd voor een Partij voor de Bomen?

Wat ik naast alle partijen voor mensen en dieren nog mis, is de Partij voor de Bomen. Terwijl we deze week in vele kerken de Biddag houden voor al het gewas, inclusief bomen. Terwijl er in onze omgeving veel meer bomen zijn dan mensen. Maar ze leggen in rap tempo het loodje voor de drift waarmee nieuwe woonwijken en wegen worden aangelegd. Tekorten bij Staatsbosbeheer lijken te worden weggewerkt door de massale kap van de mooiste bomen uit de bossen om ons heen. Bomen hebben het zwaar te verduren.

Toch zijn bomen belangrijk, ook gezien vanuit bijbels licht. In de eerste psalm wordt een rechtvaardig mens vergeleken met een vruchtbare boom. Jezus sprak over zijn volgelingen als zaden en takken van de bomen. En zowel in beschrijving van het paradijs in Genesis 1-3, als in de omschrijving van de nieuwe hemel en aarde in Openbaring, spelen bomen belangrijke rollen. Bomen zijn van alle tijden en niet zelden overleven ze de mensen: Boompje groot, plantertje dood. Hoe wij mensen omgaan met bomen, zegt veel over onze drijfveren.

Een boom voor 'n vliegreis


De bomen kunnen dus niet voor zichzelf opkomen. Met onze moderne kettingzagen en boomzaagmachines kunnen we in een half uur platleggen wat er vijftig jaar over gedaan heeft om te groeien. Respect voor een weerloze boom toont eerbied voor de Schepper. In de wetten van Mozes staat dat bij de belegering van een stad de bomen gespaard moesten worden, want die waren belangrijk voor de wederopbouw.

Er zijn gemeenten in ons land waar je niet lukraak bomen mag kappen maar er voor iedere gekapte boom een ander terug geplant dient te worden. Dat zou een mooi verkiezingsbelofte zijn voor partijen in onze omgeving omdat wij de poort van de Veluwe willen zijn. Nu lijkt het er soms op, of we er naar streven de poort van de Randstad te worden met steeds meer asfalt en beton.

Daarom pleit ik voor een Partij voor de Bomen - voor een stem voor de stemlozen die toch voor een groot deel ons uitzicht bepalen. Dat de bomen ook nog eens een belangrijke rol spelen bij onze gezondheid omdat ze de giftige dampen van steeds meer auto's omzetten in zuurstof is een bijkomend belang. De bomen vormen de longen van onze wereld. Er wordt gepleit voor het planten van een boom voor elke keer dat je een verre vliegreis maakt. Zo zou je ook voor elke 10.000 kilometer autorijden een boompje kunnen planten. Want bomen kunnen ons helpen te overleven in een wereld die steeds voller en smeriger wordt.

Terwijl ik er zo over nadenk, wordt ik steeds enthousiaster over de Partij voor de Bomen. Dus de volgende keer komt er nog een partij bij waarop u kunt stemmen. We zoeken nog wat kerels als bomen die deze kar gaan trekken.

1 reactie
Meer berichten