Foto: Jeffrey Heijnen

Nobuts speelt In Via Sacra kruiswegconcert 'Tot het licht wordt'

BARNEVELD - In 14 stappen voelen wat lijden en sterven betekent. Voor jezelf en voor de mensheid, dat is de Kruisweg. Laat Pasen in 2017 niet aan je voorbijgaan. Want het vieren van de opstanding als een feest, kan alleen als je de duisternis gevoeld hebt die eraan voorafging. Daarom is er op Goede Vrijdag een bijzonder concert in de Behelkerk.

Je ziet ze overal. Van Zuid Amerika, tot China. Van Johannesburg tot Barneveld. Al honderden jaren hangen ze stil aan de muur van veel kerken; de 14 kruiswegstaties die samen de kruisweg van Jezus uitbeelden. Van de ter dood veroordeling (eerste statie) tot de graflegging (statie 14). Elk jaar lopen gelovigen over de hele wereld in de periode voor Pasen deze kruisweg en staan ze stil bij elke statie. Om na te denken, stil te zijn, te bidden. In Jeruzalem lopen gelovigen de kruisweg nog steeds elke vrijdagmiddag.

Traditie

De Nederlandstalige poprock band Nobuts, aangevuld met zangeres Marrit Elzinga en saxofonist Job Groot, haakt aan bij deze eeuwenoude traditie. In een concert van ruim een uur met 14 liedjes (14 staties), word je op een hele indringende manier betrokken bij de kruisweg van Jezus; de Via Sacra. Niet alleen door de muziek, maar ook door de teksten en de projecties die tijdens het concert zijn te zien. Eigenlijk is het concert, dat wordt georganiseerd door de Protestante Gemeente Barneveld en de St. Catharinakerk, een mix van popmuziek, theater en een bijna liturgische viering. In Via Sacra gaat niet je in de koude kleren zitten omdat het het lijden van Jezus combineert met het lijden van de mens. Sinds de eerste keer dat Nobuts 'Ín Via Sacra' uitvoerde hebben radio en tv meerdere malen aandacht besteed aan dit unieke project. Het concert is op 3FM integraal uitgezonden.

Stilte

Bijzonder is dat het concert niet eindigt in een climax, in een 'we want more' of een feestelijk 'Hij is verrezen''. Het eindigt in een absolute stilte. Bij de veertiende en laatste statie wordt Jezus in het graf gelegd en lijkt alles verloren. Er is namelijk geen feest, geen opstanding, zonder de vreselijke kruisweg van het lijden en sterven van Jezus die eraan voorafgaat. De overwinning op de dood volgt pas op Paasmorgen. Pasen is pas écht een feest als je de duisternis die je helemaal opzuigt hebt gevoeld. Volgens de band moet je 'over Pasen niet te veel praten en zeker niet discussiëren. Het hele verhaal van kruis en opstanding moet je vieren. Zó kun je meemaken wat niet uit te leggen valt.'

Op de avond van de Goede Vrijdag zijn er meerdere initiatieven uitgaande van de lokale Barneveldse kerken. Diverse kerken houden aan het begin van de avond een sobere viering, waarna er gelegenheid is om in stilte naar de muziektent aan de Van Hogendorplaan te lopen. Ook daar zal een korte viering zijn om stil te staan bij het lijden en sterven. De avond wordt afgesloten met In Via Sacra. Het concert begint om 22.00 in de Bethelkerk aan de Groen van Prinsterenstraat De toegang is vrij.

Meer berichten