Logo barneveldvandaag.nl


Arjen Korevaar
Arjen Korevaar
Spoorzoeken

Spoorzoeken: Winkelavond

Morgen is het weer vrijdag. Voor de meesten zit de werkweek er na de middag weer op en staat er een rustig of juist druk weekend op de planning. Voor winkeliers in Barneveld begint de langste dag van de week, een dag van negen tot negen. In de meeste plaatsen in Nederland deed de winkelavond overigens ooit op een donderdagavond zijn intrede. Ingegeven door het feit dat in de vijftiger jaren de salarissen op het einde van de donderdag werden uitgekeerd. Een gevalletje, slim inhaken.

Het is een fenomeen waar ik, behalve rond de feestdagen, eigenlijk nog weinig mensen in mijn omgeving over hoor. Alles wat ik recent over winkelavonden heb gelezen, maar wellicht selectief heb onthouden, gaat over een avond die in de verdrukking geraakt. En zodra iets dergelijks gebeurt, probeert men aan de hand van allerlei randzaken de boel weer wat op te poetsen.

Maar volgens mij is de essentiële vraag, willen mensen nog wel winkelen op vrijdagavond? De werkende mens sluit de week af met een glaasje, legt de benen op de bank, of luidt het weekend in met een etentje, muziek, theater, amusement, of zoals in mijn geval regelmatig gebeurt, een achterstallige stapel kranten. Voor mij persoonlijk behoort winkelen niet tot dit lijstje. Als de situatie zich voordoet, geheel willekeurig overigens, zo eens in het kwartaal, dan zoek ik een plek waar alle noodzakelijke winkels zich dicht bij elkaar bevinden. Daar scoort Barneveld punten. Het liefst kom ik daarna met zoveel mogelijk tassen weer thuis, want dat voelt effectief en efficiënt.

Bij die vrijdagavond denk ik dan ook met enige regelmaat, voor wie doen die winkeliers dit nog? Supermarkten die tot 's avonds laat open zijn, voorzien in mijn behoefte. Maar om op vrijdagavond nog broeken te moeten gaan passen, daarbij gaat voor mij echt elk stukje 'beleving' verloren.

Ik begrijp de ergernis bij de enthousiaste winkeliers. Etalages waar 's avonds het licht uit blijft verhogen de feestvreugde niet. Het valt te overwegen afscheid te nemen van dit fenomeen. Met frisse energie de zaterdag tegemoet en dan misschien wat langer open blijven? Maar misschien werken de huidige maatregelen afdoende en loopt het centrum straks op vrijdagavond weer vol met mensen die de traditie graag trouw willen blijven. Ik acht de kans echter groter dat we over een paar jaar zullen zeggen, 'weet jij nog wie er als laatste het licht uit deed?' Dylan zong ooit al eens, "the times, they are a changin".

reageer als eerste
Meer berichten