Logo barneveldvandaag.nl


Oehoe

Schaffelaarse bos of park?

Over weinig dingen valt zo goed te twisten als over groen. Je hebt mensen, die alles willen laten zoals het is, maar dat is lastig. Groen groeit. Bomen groeien in de hemel totdat de wind ze omwaait.

Ik ben het heel erg eens met Mijntje Pluimers. Oude bomen zijn voor ons uilen van groot belang - en niet alleen voor uilen. Andere vogels willen ook nestelen en eekhoorns willen voorraden aanleggen, waar anders dan in een holle boom.

Het vervelende met het Geldersch Landschap is, dat ze er een beetje teveel van de Kasteelen zijn. Ze zien daar niet in de eerste plaats natuur, maar - in het verlengde van het kasteel - een park!

En een kasteelpark is iets tussen flaneergroen en moestuin. Staat er een boom scheef, dan gaat hij eruit. Staan er een paar bomen scheef, dan moet de hele rij weg, anders krijg je jonge en oude bomen door elkaar en dat stoort het beeld - vanuit het kasteel.

U hoort mij niet zeggen, dat het Geldersch Landschap en Kasteelen geen vreselijk goed werk doet voor het gebouwde historisch erfgoed. En natuurlijk is het interessant om in zo'n kasteelpark terug te grijpen op de oorspronkelijke eenheid van huis en tuinaanleg. Maar waar de stenen statisch zijn, daar zijn de bomen altijd in beweging. Dat is nu eenmaal zo.

En het is heel legitiem om het Schaffelaarsebos als de tuin van Barneveld te zien. Barneveld en het kasteel zijn ook een eenheid. Barneveld is ontstaan als een kasteeldorp. Het Geldersch Landschap zou er goed aan doen, haar plannen aan de Barnevelders voor te leggen. Wellicht zijn de argumenten overtuigend. Het telt tenslotte ook, wat de kleinkinderen straks zien als de jonge aanplant groot is.

Maar laat dat dan blijken. De Barnevelders, die NU leven - en wandelen met of zonder hond - willen wellicht een compromis. Ook dat is legitiem. De gemeenteraad zou er goed aan doen om erop in te zetten, dat wat de bevolking van het dorp vindt, ook meetelt.

Maar... wat voor het Geldersch Landschap geldt, geldt natuurlijk ook voor bomen, die in private tuinen staan. Ook de eigenaar van één boom moet accepteren, dat zijn buren het recht hebben om er iets van te vinden als hij 'm kappen wil.

reageer als eerste
Meer berichten