Logo barneveldvandaag.nl


Ds Paul Blom
Ds Paul Blom
Dominee-effect

Dominee-effect: Bloemen voor Nederland!

Bij het schrijven van deze column laat ik mijn gedachten nog een keer gaan over de voorbije verkiezingen. Als predikant gaat me de richting van onze samenleving aan mijn hart. 't Is niet om het even, wie het stuur in handen krijgt.

De verkiezingen hadden m.i. een opmerkelijke uitkomst: één grote verliezer en géén overtuigende winnaars. Zeer pijnlijk was het verlies voor de PvdA. De partij was al recordhouder in de parlementaire geschiedenis met een verlies van 22 zetels in 2002. Nu kwam er een schepje bovenop: 29 zetels van de 38 verdwenen als rozenblaadjes in een storm. Het rozenperkje van de partij staat er nu uitgedund en verlept bij. Bij zo'n groot verlies verwacht je op z'n minst één duidelijke winnaar, die op rozen zit: de VVD! Of toch niet? Mark Rutte won de verkiezingen, maar verloor ook flink wat zetels. Hij had als een machinist de treinrit van zijn kabinet uitgezeten. De locomotief stond blakend op het eindstation. Hij was onderweg weliswaar bijna ontspoord door een bonnetje van Teeven op de rails, maar had een economische crisis en zelfs een botsing met Turkije overleefd.

Democratie heeft gewonnen

Dat verdient een bloemetje. Alleen…toen Mark de wagons telde, die achter zijn locomotief hingen, trok hij wit weg… Meteen belde hij Diederik en Lodewijk om te vragen of ze niet ergens onderweg langs de rails lagen. Er bleef nog maar één troostprijs over: dat de PVV hem niet ingehaald had, maar op het voorlaatste station in de mist was blijven steken. De PVV was onzichtbaar geweest op het laatste deel van het traject. Geert kwam nauwelijks meer opdagen en ging een serieuze confrontatie uit de weg. Daardoor krijgen we nu minder PVV dan waar hij op hoopte. Hij kan niet blij zijn met wat hij gewonnen heeft, maar peinzen over wat hij had kunnen winnen.
Het CDA en D'66 dan? Zij wonnen, maar moesten de PVV vóór zich dulden. Als derde en vierde partij vallen ze bijna van het podium af. De SP werd voor het eerst groter dan de PvdA. Geweldig toch? Het werd met taart gevierd. Van je sociale vrienden moet je het maar hebben… Maar van de 29 zetels verlies van de PvdA hadden ze er niet één verzilverd. Ze hadden een wedstrijd tegen zichzelf gelopen en daarbij zelfs één zetel ingeleverd.
Groen Links dan? Zij won met Jesse Klaver, maar met 14 zetels zijn ze nog maar de zevende partij van het land. Het verschil met de VVD is megagroot, niet alleen op inhoud, maar vooral op afstand. Bovendien verloor links zoveel, waardoor het lijkt alsof de parlementaire kleuren rood en groen met bleekmiddel zijn behandeld. Dat zal ook de Partij voor de Dieren ondanks haar bescheiden winst beseffen.
???????Denk, 50plus en Forum voor democratie hebben wat zetels gesprokkeld, maar geen potten kunnen breken. Dat geldt ook voor de kleine christelijke partijen. Ze zijn zó stabiel dat ze nauwelijks vooruit komen. Maar dat hoeft misschien ook niet. Een deur heeft op z'n minst twee kleine, degelijke scharnieren nodig om open te kunnen gaan. 't Zou zomaar kunnen dat ze de komende weken op een cruciaal moment aanschuiven bij de formatiebesprekingen.
???????Zijn er dan geen winnaars? Onze democratie beleefde een mooie dag. In alle vrijheid konden we onze stem uitbrengen. De bloemen gaan naar Nederland!

reageer als eerste
Meer berichten