B en W waarschuwen tegen draadloos alternatief voor glasvezel

BARNEVELD - Kabellegger CIF heeft  aangegeven dat zij nog geen harde uitspraken kan doen over aansluiting van de volgende cluster (Voorthuizen, De Glind, Terschuur Zwartebroek en Garderen) op het glasvezelnet. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van CDA-raadslid Gert Bouwman.

Die had gevraagd, of dit een kwestie van enkele maanden, een half jaar of meer dan een jaar wordt. "CIF heeft aangegeven, dat het de de ambitie is om aansluitend aan deelgebied 1 ook de nadere deelgebieden te voorzien van glasvezel. In September 2017 zal CIF inzichtelijk maken hoe, wat en wanneer de aanleg van glasvezel in de rest van Barneveld er voor staat", aldus het college.  

In het voorjaar van 2017 start de vraagbundeling voor het eerste deelgebied. Deze  vraagbundeling  kost  ongeveer 8-10 weken.  Bij  een succesvolle vraagbundeling (meer dan 50% neemt een abonnement af) start de realisatie na de zomervakantie. Op dit moment is nog niet bekend wanneer dit deel dan gereed is. 
 
Draadloos is risico
B en W zien nog niets in draadloos internet initiatieven. "Draadloze verbindingen zullen altijd minder kwaliteit leveren dan bedrade verbindingen maar ook de veiligheid van bedrade verbindingen is groter dan bij draadloze verbindingen. CIF heeft de ambitie om het gehele buitengebied van glasvezel te voorzien, dit geeft geen urgentie om andere initiatieven te onderzoeken. De alternatieve initiatieven zijn op dit moment allemaal pilots in kleine gebieden. Mogelijke uitrol van deze initiatieven kan jaren op zich  laten wachten, ons buitengebied kan niet zo lang wachten op snel internet, maar de lokale alternatieven kunnen er ook voor zorgen, dat de haalbaarheid voor CIF in de andere deelgebieden onder druk komt te staan wat kan leiden tot niet succesvolle vraagbundelingen, waarschuwen B en W.  
 
 

Meer berichten