Logo barneveldvandaag.nl


Oehoe

Star Trek of Duckstad?

Sommige mensen zien het al helemaal voor zich: ze tikken op hun horloge en zeggen "auto". Die doet na een ruime eeuw zijn naam eindelijk gestand: hij is auto-mobiel. Hij verlaat zijn garage en koerst naar de plek, waar zijn baasje zich bevindt en opent de deur. Die gaat zitten en zegt "tante Agathe - eerst nog een bloemetje". Op naar de florist, die volgens een snelle berekening gunstig geprijsd, maar ook op de route is.

Zo kán het gaan. Als de ontwikkelingen zich doorzetten, zitten we straks middenin een langdurige aflevering van Star Trek. Ik hoop het voor jullie, want steeds ouder wordende mensen vergeten dat, wat ze als laatste geleerd hebben het eerst. Dan zit je met je smartphone en je afstandsbediening.

Simpel voorbeeld: ooit nam je gewoon de hoorn op als je de telefoon hoorde rinkelen. Nu zijn er verschillende signalen en moet je precies het juiste knopje indrukken. Zelf bellen is nog ingewikkelder voor iemand die vergeetachtig wordt.

Al die gestapelde functies in zo'n apparaatje zijn er ook niet voor uw gemak zoals de reclame u wil doen geloven. Ze zijn er omdat fabrikanten steeds iets moeten verzinnen om nieuwe apparaatjes te verkopen. Zou dat ophouden of zelfs maar afvlakken, dan stort de economie in elkaar. Het is niet zoveel anders dan een verslaving aan drugs.

De geschiedenis leert echter, neem dat aan van deze oude uil, dat de voortgang niet in een rechte lijn (omhoog) verloopt, maar met horten en stoten. Net als diersoorten in de natuur verdwijnen in dat proces soms hele beschavingen in het niets.

Dat gevaar wordt ook alleen maar groter naarmate zo'n beschaving afhankelijk is van specifieke technieken, grondstoffen of natuurlijke hulpbronnen. Een beschaving, die afhankelijk is van irrigatie bijvoorbeeld is na een serie droge zomers geschiedenis.

Zelfrijdende auto's, zelf inkopende koelkasten, robots in het ziekenhuis, sommigen kunnen het haast niet afwachten. Ik zie het meer als iets, dat jullie nog eens dubbel zo afhankelijk maakt van techniek.

En of je daar ook gelúkkiger van wordt? Leest u het klassieke Donald Duck-verhaal over Willie Wortel en Super-Duckstad uit 1961 nog eens, zou ik u aanraden...

1 reactie
Meer berichten