Logo barneveldvandaag.nl


Ds Martijn Bartrh
Ds Martijn Bartrh
Dominee-effect

Dominee-efect: Hand in hand

Van de week was er grote beroering in Nederland toen het bericht kwam dat er twee homoseksuele mannen met een betonschaar zijn aangevallen, waarbij de een zijn voortanden moet missen na een paar harde klappen. Ze liepen alleen maar hand in hand over een brug…Vreselijk. Terecht dat dit geweld op vele manieren veroordeeld is.

Volgens de politie doet de etnische achtergrond van de daders er niet toe, maar ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat de daders uit islamitische hoek komen. Het schijnt in Amsterdam gevaarlijk te zijn om als Jood met een keppeltje op te lopen en om als man hand in hand te lopen met je vriend, omdat je daarmee zichtbaar maakt dat je homoseksueel geaard bent. Dat komt vooral of hoofdzakelijk door medelanders met een islamitische achtergrond.

Ik zat me af te vragen hoe dat werkt in het hoofd van deze daders. Kennelijk kunnen ze alleen het zien van een keppeltje op het hoofd van een Jood of het zien van twee mannen die samen wandelen al niet verdragen. Er ontstaat dan zoveel agressie dat ze bereid zijn om te gaan slaan. Alsof dat iets oplost! Ook mensen in de islamitische gemeenschap die christen worden lopen gevaar en krijgen klappen. Soms zijn ze hun leven niet zeker.

Het is voor mij heel moeilijk te begrijpen hoe dit werkt. Ik kan daar eigenlijk niet inkomen. Waarom zou je een ander in elkaar slaan als hij andere keuzes maakt? Of een andere mening heeft? Schrijft de Koran dat voor? Moet dat van Allah? Ik zou dat best eens willen horen van die jongen die met een betonschaar tekeer is gegaan. Wat drijft jou nu precies?

Maar misschien is het beter om eerst in eigen vlees te snijden. In het Oude Testament staan ook een aantal heftige passages over homoseksuele relaties. Er staat zelfs de doodstraf op.

Wat ben ik dan blij met het Nieuwe Testament. Ook daarin wordt een homoseksuele relatie overigens afgewezen in de brieven van Paulus. Maar de toon is heel anders. Veel milder. Het is de toon van Jezus die tegen een groep mannen zegt die een vrouw willen stenigen omdat ze vreemd is gegaan: Wie van jullie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Kijk, dat is echt revolutionair. Wat een ruimte geeft Jezus!

Zou het dan de invloed zijn van Jezus dat er zoveel verontwaardiging ontstond na dat incident op de brug in Arnhem? Ik denk het. Pechtold en Koolmees maakten onbewust een diep christelijk statement door hand in hand over het Binnenhof te lopen.

Ds. M. P. D. Barth

reageer als eerste
Meer berichten