Logo barneveldvandaag.nl


Oehoe

Oehoe: Nadenken doet 'au'

U hoeft mij als vogel niet te vertellen, wat de nadelen van windmolens zijn. Voor je het weet heb je een klap van de molen te pakken. Ze lijken niet zo snel te draaien, maar omdat de wieken zo lang zijn, gaan de uiteinden verrekte snel.

Toch moet ik altijd denken aan de protesten tegen de Betuweroute. Waar was je toen de A50 dwars over de Veluwe moest worden aangelegd? dacht ik altijd bij de tegenstanders daarvan. Wie tegen windmolens is, speelt 's avonds mens-erger-je-niet bij een olielampje. Bij wie de elektriciteitsmeter net zo hard draait als die windmolens komen de bezwaren niet zo geloofwaardig over.

Ineens maken mensen zich druk om ons vogels? Daar moet ik hartelijk om lachen. Er vliegt geen vliegtuig minder om op Schiphol. Vogels worden er zelfs vermoord omdat ze - wat een gotspe! - het vliegverkeer in gevaar brengen. En ik ken menige boer, die ook graag de ganzen zou vergassen, die zijn weiland volschijten.

Jullie soortnaam mag dan 'sapiens' heten, maar dat verplicht kennelijk niemand tot nadenken. Nadenken 'doet au' nietwaar? Als je nadenkt weet je, dat er minder te eten is als je steeds maar meer kindertjes in de wereld zet. Dat leidt ertoe, dat jullie constant op sjouw moeten om ergens anders te gaan eten en de laatste eeuwen hebben jullie van alles bedacht om per vierkante meter meer uit de bodem te trekken. Maar een 'homo sapiens' weet, dat ook dat niet gratis is.

Ineens - nu er mensen van elders hier komen eten - gaan er stemmen op om grenzen te stellen. Een goed idee, maar wie stelt er grenzen aan jullie zelf?

Als de horizon zo belangrijk is, dat je er geen windmolens mag zien staan, waarom groeit het land dan nog steeds dicht met kantoortorens? Wie heeft er de moed om 'nee' te zeggen tegen plannen, waar lekker op wordt verdiend? Zo iemand oogst op z'n best jullie bewondering, maar hij of zij wordt in die mooie democratie van jullie niet aan de macht gebracht. Want als het erop aankomt, zijn jullie gewoon allemaal kortzichtige egoïsten. "Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken".

Trek een trui aan in de winter, ga fietsen en koop niet voortdurend nieuwe spullen. En kom dán vertellen over de nadelen van windmolens !

reageer als eerste
Meer berichten