Logo barneveldvandaag.nl


Adri den Dunnen
Adri den Dunnen
Spoorzoeken

Spoorzoeken: Feest in april

In maart zagen we al dat het feest was in de natuur. Overal bloeiende krokussen, narcissen, bosanemonen, speenkruid en zelfs een enkele tulpenbol liet zijn bloemen al zien. Naar mijn idee was dat vroeger een stuk later, pas in april. Het zal vast de opwarming van de aarde zijn en daar moeten we ons ernstige zorgen over maken.
Vroeger was april voor mij persoonlijk sowieso een feestmaand, de maand waarin ik jarig was en nog steeds ben, gelukkig. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik blij was in die maand. Je mocht soms al zonder jas buiten spelen, overal fris groen en kleurige bloemen en dan ook nog binnenkort jarig zijn. Welk kind wordt daar niet vrolijk en gelukkig van?
Nog steeds is april voor mij een feestmaand. In ons gezin, binnen onze familie en in onze vriendenkring zijn er veel mensen jarig. Op een gegeven moment werd zelfs de opmerking richting onze jongste zoon gemaakt dat het best was als hij verkering zou krijgen, als het nieuwe gezinslid maar niet in april jarig zou zijn. Want de keerzijde is natuurlijk: mensen worden ook een beetje moe van al die verjaardagen.
Er is nog een keerzijde. Ik word ouder, mijn familie en vrienden worden ouder. Laatst keek ik nog eens wat beter naar onze verjaardagskalender en ik zag dat er in de betreffende maand zes mensen niet meer waren die op onze kalender stonden. Als je ouder wordt vallen mensen om je heen ook weg. Mijn moeder werd bijna 94 jaar en ze vertelde vaak dat ze erg verdrietig was over het feit dat al haar tijdgenoten bijna overleden waren. Het is heel natuurlijk maar ook heel pijnlijk, vooral als mensen al op jonge leeftijd overlijden. Of, zoals ook gezegd wordt, dat mensen uit de tijd raken. Heel mooi gezegd is dat eigenlijk. Mensen raken uit 'onze tijd' is misschien nog beter gezegd.
Hoe goed is het dan om met de mensen die nog steeds om je heen zijn, de mensen met wie jij samen in dezelfde tijd leeft je vierdagen te vieren. Ik merk het aan mijn schoonmoeder. Ze hoopt deze maand haar 95ste verjaardag te vieren. Toen haar dochter het er met haar over had dat het maart was verschenen er lichtjes in haar ogen. Maart, dus ik ben volgende maand jarig.

We hopen met de hele familie dat we het binnenkort gaan vieren.

reageer als eerste
Meer berichten