Logo barneveldvandaag.nl


Foto: stock

Bevrijdingsconcert sluit de twee herdenkingsdagen feestelijk af!

BARNEVELD - Een Bevrijdingsconcert door het Barnevelds Philharmonisch Orkest sluit op 5 mei de twee herdenkingsdagen feestelijk af!

Traditioneel worden in Barneveld de tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna in Nederland, het voormalige Nederlands Indië en elders gesneuvelde militairen en andere oorlogsslachtoffers herdacht bij het monument bij de begraafplaats 'De Plantage' aan de Narcissenstraat. De bijeenkomst, waaraan wordt meegewerkt door het muziekgezelschap 'De Harmonie' en de zangeres Mathilde Keij, begint om ongeveer 19.00 uur. Op het gazon voor het monument staan, voor hen die er van gebruik willen maken en voor de genodigden, 300 stoelen gereed.

Burgemeester dr. J.W. van Dijk zal de aanwezigen toespreken, er wordt een gedicht voorgedragen en een gebeurtenis uit de oorlogsjaren in Barneveld verteld. Na signaal 'Last Post' wordt het even stil op het gazon waarna het Wilhelmus wordt gespeeld en er door diverse groeperingen kransen bij het monument zullen worden gelegd. Daarna bestaat er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid het monument voor de Canadese gevallenen en de graven voor de tijdens de meidagen 1940 gesneuvelde Nederlandse militairen op de begraafplaats te bezoeken. Na afloop worden de aanwezigen uitgenodigd om tijdens een kopje koffie in de aula van de begraafplaats nog even na te praten. 

5 mei

Het programma voor 5 mei is dit jaar voller dan ooit. Om omstreeks 12.30 uur arriveren er oude legervoertuigen op het Raadhuisplein waar een uur later burgemeester Van Dijk het vanuit Wageningen door een estafetteploeg meegebrachte bevrijdingsvuur in ontvangst zal nemen om het vervolgens in ons dorp aan te steken. Daarna zal het Wilhelmus weerklinken en houdt de burgemeester een toespraak. De legervoertuigen zijn vervolgens tot 16.00 uur te bezichtigen.

Om 15.00 uur begint op dat zelfde Raadhuisplein een muzikaal optreden van 'Nona Sapura' dat tot ongeveer 16.00 uur zal duren waarna het ensemble elders in het centrum zal optreden. De militaire voertuigen maken vanaf 16.00 uur een rondrit door de winkelstraten. Vanaf 17.30 uur treden er nabij de horecaterrassen in het centrum tot 19.30 uur maar liefst zes verschillende singer-songwriters op.

Vanaf 20.30 uur geeft het Barnevelds Philharmonisch Orkest met als solisten Marrit Elzinga en Harrie van Grinsven, een bevrijdingsconcert op het Raadhuisplein. Voor hen die een zitplaats nodig hebben staan 150 stoelen gereed. Na verwachting is het gratis bij te wonen concert rond 21.45 uur afgelopen.
 

reageer als eerste
Meer berichten