Logo barneveldvandaag.nl


Oehoe

Turken zijn niet gek

Wie zegt, dat die Turken het mis hebben? Vanuit de luxe, waarin hier in het rijke westen wordt geleefd, kun je natuurlijk van alles aanmerken, maar Turkije ligt niet onder dat glazen koepeltje.

En bovendien... gaat het hier zo goed dan? De gemeente Barneveld zorgt ook niet voor betaalbare huurwoningen. Dat is geen taak van de overheid, heet het. Wie zegt dat? Dat hoor ik alleen maar van windvanen bij die zelfde overheid. U als kiezer, wilt u het huisvestingsbeleid aan de markt overlaten?

Het hele land staat nog vol met oude huurwoningen, die door de overheid zijn neergezet. Vervolgens zijn die in handen van zakkenvullers gekomen, die graag in Maserati's rijden en historische linieschepen redden - ook al weer omdat de overheid het laat afweten trouwens.

De overheden in West-Europa mogen dan zeer democratisch zijn, ze doen ook nergens iets aan. Landbouw, openbaar vervoer, werkgelegenheid, zorg, ziekenhuizen... het wordt allemaal een speelbal van private partijen onder het motto, dat de marktwerking zo gezond is. Gevaarlijke mensen mogen vrij rondlopen omdat een rechter dat zegt. De vrije pers is aan niemand verantwoording schuldig, op het internet mag iedereen lekker anoniem beweren wat hij wil...

Turkije ligt niet naast - lekker achter! - Duitsland en België, maar direct tegen het Midden-Oosten aan. Dat is de straat naast de kruitfabriek en die fabriek staat al in brand. Dat voelt wel even anders hoor dan aan het kabbelende water van de Noordzee! Ik kan me in ieder geval best voorstellen, dat je dan anders naar dingen gaat kijken. Vrijheid waar geen rem op zit, lijkt als je niet meer rustig over een perron of door een winkelstraat kunt lopen, een naïeve fantasie, gevaarlijke onzin zelfs.

Of het verstandig is om op zo'n man als Erdogan te vertrouwen, staat op een ander blad. Angst is altijd een slechte raadgever. Maar er is een ijzeren historische wet: dictatoren komen aan de macht door het fálen van de andere spelers. Dat kunnen koningen, parlementen, partijen of geloofsgemeenschappen zijn.

Mensen, die voor een dictator kiezen, zijn niet gek. Ze maken misschien een vreselijke vergissing als ze een waanzinnige als Hitler kiezen, maar ze hebben er redenen voor!

1 reactie
Meer berichten