Logo barneveldvandaag.nl


Rennen en fietsen op het paadje achter de voetbalvelden in Voorthuizen. De verkeersregelaar heeft het er druk mee. (foto: Danny van Zeggelaar)
Rennen en fietsen op het paadje achter de voetbalvelden in Voorthuizen. De verkeersregelaar heeft het er druk mee. (foto: Danny van Zeggelaar)
RunBikeSwim 2017

Run Bike Swim weer groot succes

De omgeving van het zwembad in Voorthuizen stond op Tweede Paasdag weer helemaal in het teken van de Run Bike Swim, een unieke sportieve wedstrijd die nergens ter wereld wordt gehouden. Het concept van deze derde editie is simpel: in anderhalf uur tijd zoveel mogelijk fietsen, rennen én zwemmen.

Door Danny van Zeggelaar

VOORTHUIZEN - In het zwembad is de chloorlucht goed te ruiken. Wie een foto probeert te maken, heeft meteen een beslagen lens. Voor de mensen in het zwembad maakt dat niet uit. Zij zijn alleen maar bezig met het bereiken van hun doel: zo snel mogelijk hun rondes in het zwembad zwemmen. Dat gebeurt in teams van drie, waarbij de een in het zwembad ligt, de ander rent en weer een ander zwemt. De ervaring leert dat, wie het snelste zwemt, de beste papieren heeft voor de overwinning.
Vanaf de kant worden ze volop aangemoedigd. "Sneller!", zegt een wat oudere vrouw tegen haar zoon. Of hij het ook echt hoort is maar de vraag, want het geplons komt overal bovenuit.
Even uitkijken is op het parcours van de Run Bike Swim geen overbodige luxe. De speaker benadrukt het regelmatig dat mensen de baan vrij moeten houden. "Pas op!", roept een renner nog naar twee kinderen die opeens op de baan lopen. Ze schrikken er niet van.
Iets verderop, op het fietspad achter de voetbalvelden, passeren de renners en de fietsers elkaar in tegenovergestelde richting. Een tiental mensen staat op de uitkijk. Ook hier is het soms even uitkijken, maar de verkeersregelaar houdt alles strak in de gaten. "Pas op voor de fietser!", zegt hij en hij gebaart mensen terug naar de kant. Onder de deelnemers zijn veel mensen van drie generaties. Opa zwemt, vader fietst en het kind rent. Ze krijgen de nodige aanmoediging van de rest van de familie, waaronder hele jonge kinderen en de moeders, die laatstgenoemde rennen trouwens zelf ook vaak genoeg mee.

Jan Smit

Als de klok op 1 uur en 30 minuten staat, dan wordt afgefloten en is het voorbij. Wie nog bezig is met zijn ronde, mag die nog wel afmaken. Bij het wachten op de uitslag staat de sporters misschien de grootste beproeving te wachten: muziek van Jan Smit schalt door de speakers. Na een kwartiertje wachten wordt dan duidelijk wie er gewonnen heeft: Team S met Leon van Hamersveld, Jurre Stammes en Nino Sieling mag de Barneveld Vandaag Wisselbeker mee naar huis nemen. Tweede eindigde de 'Batty Boys', gevolgd door It Giet Oan, de Vliegende Slakken en op vijf LUMULUMUJOWI. In totaal deden 29 teams mee aan de Run Bike Swim, die volgend jaar weer zal zijn.

reageer als eerste
Meer berichten