Logo barneveldvandaag.nl


Meer dan 350 MBO-studenten gingen op zoek naar kansen in elkaars netwerk en dat van bedrijven op Bigday FoodValley regio
Meer dan 350 MBO-studenten gingen op zoek naar kansen in elkaars netwerk en dat van bedrijven op Bigday FoodValley regio

Bigday FoodValley regio groot succes

VEENENDAAL - Zo'n 350 MBO-studenten en 25 docenten van ROC A12 en Groenhorst MBO Ede trapten vanochtend in Hotel van der Valk Veenendaal het netwerkproject Bigday FoodValley regio af. Verspreid over de hele regio staan vandaag zo'n 175 werkgevers in het zonnetje. Het bedrijfsleven, gemeenten, en de MBO instellingen ontsluiten hierdoor gezamenlijk 'bergen kansen' in de regio FoodValley.  

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Valleiregio heeft het project van meet af aan omarmd. Herald Immink : "Het bedrijfsleven krijgt de kans om heel gericht en in een kort tijdsbestek kennis te maken met het MBO. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! En op Bigday komt die toekomst letterlijk even binnen bij heel veel bedrijven in de regio om een netwerkgesprek te voeren. Er zitten een aantal heel slimme onderdelen in dit concept." 

Barneveld, Ede, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, hebben samengewerkt dit regioproject te organiseren. Wethouder Arianne Hollander van Veenendaal legt uit waarom: "We geloven dat 'netwerken' een van de sleutelbegrippen is voor een sterke arbeidsmarkt. Starten met elkaar leren kennen, letterlijk bij elkaar over de vloer komen 'op netwerkgesprek', en een inspirerend gesprek (leren) voeren, is een goede stap naar meer aansluiting tussen werkgevers en het MBO." 

Wethouder Willemien Vreugdenhil van Ede (en voorzitter Arbeidsmarktregio FoodValley) opende de dag en sprak tijdens het netwerken in zaal al veel studenten. Ze gaf als tip: "Probeer naast je studie alle kansen te pakken die je hebt. Stagelopen en ook netwerken is niet iets wat je doet voor je docent, maar echt voor je zelf!". 

Jannemieke Wijgergangs, directeur ROC A12, stapte samen met Mark Dees van Groenhorst MBO Ede direct in deze regionale samenwerking. Wijgergangs: "We maken het MBO onderwijs elke dag een beetje beter. De samenwerking met het bedrijfsleven is daarin heel belangrijk. Je netwerk moet je echt zelf leren op te bouwen en gebruiken. Ik ben er trots op dat we met de Bigday-lessen in zo'n 25 klassen (ongeveer 350 studenten doen er mee) en samen met alle partners in dit project een vliegende start maken met dit onderwerp.  

Mark Dees, directeur Groenhorst MBO Ede: "Onderwijsinstellingen hebben goud in handen qua contacten. Met Bigday FoodValley regio helpen we die contacten actief om te zetten naar kansen voor onze studenten en laten we expliciet zien hoe belangrijk we het bedrijfsleven vinden".

"Tijdens de workshops ontdekken ze naast handige tips over bijvoorbeeld Linkedin, ook elkaars netwerk en de benodigde skills om te netwerken en dat is heel handig voor de toekomst. Ik leerde dat pas in mijn eerste baan of zelfs later. Deze studenten nu al!" aldus één van de enthousiaste workshopleiders.

"Je netwerk maakt je sterk", aldus bedenker van het concept Bob van den Berg. "Bigday hebben we opgezet, omdat we merkten dat het 'netwerken' of andere skills zoals 'vragen durven stellen' of 'een ander helpen' niet voor iedereen even normaal is. Tegelijk vragen werkgevers -en eigenlijk de hele maatschappij- die skills wel steeds meer. Door iedereen op een slimme manier, samen met veel partijen in de regio, te leren netwerken, voegt iedereen waarde toe aan zichzelf en aan de eigen regio. Dat creëert positiviteit.  

Willemien Vreugdenhil ziet veel kansen voor het concept: "Door de krachten in de regio te bundelen op deze dag gaan we versnippering van initiatieven tegen. Dat levert focus op het onderwerp op en ook voor iedereen tijdswinst! Wat mij betreft wordt het echt een centrale dag waar het hele MBO in de regio en nog meer bedrijven aan meedoen!'

 
 

reageer als eerste
Meer berichten