Logo barneveldvandaag.nl


Oehoe

Oehoe: Het is hier geen oorlog

Wat lopen er weer veel soldaten rond - ook weer in deze krant. Valt u dat ook op? "Is het hier oorlog?" riepen de pacifisten vroeger. Maar dat is al weer lang geleden...

Nederland heeft een moeilijke relatie met militairen - vanaf het begin al. Het leger werd aangevoerd door de stadhouders uit het Huis van Oranje. De regenten - de bestuurlijke elite van toen - waren altijd bang, dat dat leger zich dus tegen hen zou keren, als zij met Oranje overhoop lagen. Dat ging zo ver, dat de Fransen in 1672 zo door konden lopen - omdat er in Holland een stadhouderloos tijdperk was en de Hollandse regenten dat vooral zo wilden houden. Het leger was bewust klein gehouden.

Daarbij kwam, dat het leger destijds ook grotendeels bestond uit mensen, die uiteindelijk wel in Holland bleven hangen, maar daar niet geboren waren. Westfalen en het Rijnland waren de streken, waaruit Holland zijn soldaten betrok, net als z'n matrozen trouwens en later de militairen van het KNIL in Indië. Sla het telefoonboek open en je kunt dat nog zien aan de al dan niet of half vernederlandste namen.

In 1939 werd er gelachen om de Poolse soldaten, die te paard de aanval inzetten op Hitlers pantserdivisies. De Hollandse soldaten waren beter uitgerust - die kwamen op de fiets.

Tegenwoordig moeten we maar hopen, dat de Franse president de havens van Hamburg en Rotterdam belangrijk genoeg vindt om met zijn atoombom te dreigen.

Want dat het zo paradoxaal werkt, daar zijn de meeste mensen nu wel van overtuigd: Wie geen oorlog wil, moet zorgen, dat hij er klaar voor is. Wie eenzijdig z'n wapens weggooit, nodigt avonturiers uit tot geweld.

Ik vind het dus verstandig, dat militairen een schoolplein komen opknappen. Zoals de brandweer oefent met een kat in een boom, zo oefent het leger op het schoolplein vredesmissies. En ik vind het onverstandig, dat de dienstplicht is afgeschaft. Er worden toch ook brandoefeningen gedaan en ehbo-cursussen gegeven? 'Voor het geval dat' en in de hoop, dat het niet nodig zal zijn. Ik vind het ook heel nuttig om onze meiden en jongens op missie naar Mali of Litauen te sturen. Een leger dat nooit oefent in reële situaties, met z'n bondgenoten in een loopgraaf ligt en liefst ook gevechtservaring opdoet, is waardeloos.

reageer als eerste
Meer berichten