Logo barneveldvandaag.nl


Judith van den Wildenberg
Judith van den Wildenberg
Spoorzoeken

Spoorzoeken: Meer blauw in de tuin

Oh dat voorjaar! Elk jaar opnieuw treft het me weer als een mokerslag. Als opeens de bomen niet meer helemaal bruin zijn, maar er een voorzichtig groen waasje verschijnt. En dan, het lijkt wel van het ene op het andere moment, is er dat ontroerend jonge groen, met die speciale kleur, waar de zon doorheen schemert. De weg tussen Voorthuizen en Putten tussen al die weilanden door doet mijn hart sneller kloppen. Ik rijd er zelfs speciaal een beetje voor om.

Dan zie ik overal de voortekenen van het nieuwe seizoen om me heen. Het gaat razendsnel, vooral omdat het zoveel regent. Dan is dat toch weer ergens goed voor. Het gaat vooral razendsnel met het onkruid. Voor ik het weet is ook mijn hele tuin weer groen, met geel: paardenbloemen! Het staat wel vrolijk maar ik wil het toch niet.

Maar ik zie ook de knoppen van de pioenrozen, elke dag meer. Het eerste jaar, dat ik hier woonde en de pioenroos bloeide, dacht ik dat iemand een papieren bloem in mijn tuin had gezet, zo mooi en fijntjes van kleur. Dit jaar zitten er wel zes knoppen in, prachtig.

Voorjaarslucht

Omdat mijn tuin zo uitbundig en overdadig is, zet ik meestal geen bloemen in huis. Immers, aan beide kanten van mijn woonkamer heb ik een waar schilderij om op uit te kijken, met roze, geel, groen aan de ene kant, en wit, geel, groen en dieprood aan de andere kant. Maar dit jaar vond ik dat ik er meer van mocht genieten, dus heb ik heel veel lelietje-van-dalen geplukt. Dat had ik dus veel eerder moeten doen, want nu hangt die heerlijke frisse voorjaarslucht, met zo'n vleugje van romantiek, in mijn huis. En ja, ik ben weer te laat met zaaien, want eigenlijk wil ik meer blauw in mijn tuin, geurend blauw wel te verstaan: lathyrus. Evenzogoed doe ik nog wel een poging, ik had immers ook al mijn mooie tulpen te laat geplant, maar ze doen het fantastisch. Nog meer bloemen, nog meer kleur. Ik weet dat ik er aan het eind van de zomer weer genoeg van heb, maar daarom is het ook zo fijn dat wij hier vier seizoenen hebben. De natuur heeft een eigen cyclus en net zoals ik in het voorjaar intens geniet, zo doe ik dat in de herfst.

reageer als eerste
Meer berichten