Logo barneveldvandaag.nl


De Verzameling: de beren van Marianne Overeem

Wie heeft er niet ooit flippo's, voetbalplaatjes of wat dan ook verzameld? In deze rubriek maken we kennis met verzamelaars van de meest uiteenlopende objecten. Vandaag: De beren van Marianne Overeem

Door Elly Mulder

VOORTHUIZEN – Wanneer je bij Marianne Overeem de hal binnenkomt, valt je oog direct op de verzameling beren. Ook elders in huis kijken berenogen je aan.

"Ik had meer dan vijftig beren", vertelt Marianne. "Maar als we ooit gaan verhuizen kan ik ze niet meenemen. Daarom heb ik er inmiddels al een hoop weggedaan. Die zijn nu in Museumboerderij De Grote Glind. Daar hebben ze ook m'n eerste kinderwagen met een pop erin. Want het begon eigenlijk met poppen. Maar toen m'n dochter een jaar of vijf was zag ik op een rommelmarkt in Amersfoort een beer die me aansprak. Die heb ik direct voor haar gekocht. Maar zij had er geen belangstelling voor, terwijl ik er prompt verliefd op was. En daarmee is het verzamelen begonnen."

Marianne vindt het moeilijk om een beer te krijgen, want niet iedere beer spreekt haar aan. "Je valt erop of niet. Ik vind altijd een beer die wat doorleefd is mooi. Moderne beren van tegenwoordig zeggen me helemaal niks, of het moet een heel bijzonder exemplaar zijn. Andere mensen zeggen wel eens 'Hè bah Marian, hoe kun je nou zo'n vies vodje kopen?'. Maar ik ben er wild van, ik kan er zo ongelofelijk van genieten."

Toch kan ze af en toe een krijgertje wel waarderen. "Toen mijn vader was overleden had ik daar heel veel verdriet van. En toen kreeg ik van mijn man een beer. Dat verzachtte toch een beetje het verdriet. Die beer heb ik Wouter genoemd, naar mijn vader. En zo heb ik ook beren van vriendinnen die overleden zijn. Die heb ik ook naar hen vernoemd, want dat is mij dierbaar. Beren moeten ook aangekleed zijn, anders vind ik ze veel te kaal", vervolgt Marianne haar verhaal. "Dus ook voor de kleertjes ga ik speciaal naar rommelmarkten en dan zoek ik echt iets uit dat ik leuk vind voor die specifieke beer."

Heeft ze een lievelingsbeer? "Nou, de eerste is natuurlijk speciaal, maar ik hou van allemaal. Het is net als met de kinderen, ze zijn me allemaal even dierbaar. Achter elke pop en elke beer zit ook een verhaal. En ze hebben ook allemaal een bepaalde uitstraling. Als ik 's morgens in zo'n lachend bekkie kijk, dan ben ik alweer blij. En dat is gewoon geweldig. Mensen die hier binnenkomen zie ik wel eens verbaasd kijken. Zelf hebben ze soms nog wel een beer ergens in een kast liggen, maar die laten ze niet in het openbaar zien want dat vinden ze een beetje kinderlijk. Maar dat interesseert me helemaal niet. Je gaat ze toch niet ergens in een doos of kast stoppen? Het zijn trouwens ook geen beren om mee te spelen, het zijn echt pronkstukken. Er zijn al veel beren weg, maar ik ben heel blij met de beren die ik nog om me heen heb. Want dat gevoel blijft gewoon, hoe oud je ook wordt."

Naam: Marianne Overeem

Woonplaats: Voorthuizen

Leeftijd: 73 jaar

Burgerlijke staat: getrouwd met Gerard

Kinderen: Clara, Olga en Elout

Kleinkinderen: twee meisjes en een jongen

Beroep: huisvrouw

Hobby's: collages maken, mensen ontvangen en tuinieren

reageer als eerste
Meer berichten