Logo barneveldvandaag.nl


Foto: Carly Hamoen

Zwembad De Glind duurzaam met SunDiscs

DE GLIND - Van een afstandje lijkt het alsof er een aantal grote parasols liggen bij het Zwembad De Glind. Niet zo'n gekke vergelijking, alleen beschermen ze niet tegen de zon, ze vangen juist de zonnewarmte op en geven dat door aan het zwembadwater. Daarmee maakt De Glind haar naam als duurzaam dorp binnen de gemeente Barneveld weer helemaal waar.

Door Judith van den Wildenberg

Zaterdagochtend opende wethouder Didi Dorrestein-Taal de sundisc-installatie, die bestaat uit 54 sundiscs met zonnecollectoren. "Hier zie je blauw water in het zwembad dat eigenlijk groen is. Groen, omdat het duurzaam is en op een duurzame manier wordt verwarmd, namelijk door de warmte van de zon. Dat vind ik nu het leuke van De Glind, hier denken ze na over duurzaamheid, maar ze doen ook vooral. Dat zie je hier: met de inzet van vrijwilligers, met de Rudolphstichting en de gemeente is deze sundiscinstallatie werkelijkheid geworden. De Glind is een icoon voor duurzaamheid. Jullie denken na over hoe je het nu zo inricht, dat de toekomst er niet de prijs voor moet betalen.Dat jullie met elkaar dit zwembad in stand kunnen houden, daar neem ik mijn petje voor af. Temeer daar ik als kind ook al hier kwam zwemmen en hier veel goede herinneringen heb liggen. Ik hoop dan ook dit jaar op veel zonuren voor jullie, voor de zwemmers en voor een goed rendement van deze sundiscinstallatie." 

De wethouder had deze woorden nog niet uitgesproken en de openingshandeling verricht, of de zon kwam in volle kracht achter de wolken tevoorschijn. Voorzitter Arie Zevenbergen van Zwembad De Glind: " Het zwembad is belangrijk voor De Glind. Natuurlijk voor al onze jeugd, die hier kan eren zwemmen, maar ook kan spelen en recreëren. Maar ook de ouderen die bijvoorbeeld deelnemen aan aquafit. Dat het zwembad zo belangrijk is komt mede tot uiting in de enorme betrokkenheid van de bewoners. Voor het toezicht, de verkoop in de kiosk, het schoonmaken en het onderhouden van de voorziening vinden we altijd weer vrijwilligers. We moeten dit zwembad met weinig middelen zien te behouden en daarom hebben we gekeken naar een duurzame methode voor onze energie. Wij zien de sundiscs als een ideale oplossing om te verduurzamen, want de zon is een gratis energiebron. En met onze sundiscs wekken we genoeg warmte op om ons zwembad gedurende de gehele openingsperiode te kunnen verwarmen." 

Die openingsperiode is met de openingshandeling ook ingegaan en vanaf 13.00 uur stroomden de eerste kinderen dan ook binnen. Natuurlijk waren d spelletjes en het springkussen aantrekkelijk, maar een sprong in het water hoorde er duidelijk ook gewoon bij.

reageer als eerste
Meer berichten