Logo barneveldvandaag.nl


Arjen Korevaar
Arjen Korevaar
Spoorzoeken

Spoorzoeken: Verbondenheid

Vrijdag was het raak, ransomware wist zich razendsnel te verspreiden door gebruik te maken van een hiaat in gedateerde Windows versies. Alles wat met het internet verbonden is, moet ge-update kunnen worden. Telefoons, laptops, routers, televisies, camera's, auto's…
Veel mensen zijn er wat huiverig voor, of weten niet eens van de mogelijkheid. 'Het werkt toch?'. Apparaten waarvoor geen updates beschikbaar zijn leveren mij dan weer hoofdpijn op. De snelheid waarmee de ransomware zich dit keer verspreidde was ongekend. Een toevallige voltreffer van een onderzoeker stopte de verspreiding van de huidige versie, maar het gijzelen van systemen via berichten met linkjes en bijlagen kan nog steeds.
De enorme snelheid waarmee het virus zich over de planeet verspreidde, deed mij denken aan een artikel in TIME 'Warning: the next global security threat isn't what you think'. Wereldwijd worden er inmiddels vier miljard luchtreizen per jaar gemaakt, vanaf Schiphol zijn dat 200.000 mensen per dag. Zij gaan en komen terug uit alle hoeken van de wereld. En dat levert medici en wetenschappers wellicht slapeloze nachten op. Ebola, MERS, zika, malaria en dengue bleven nog op een redelijke afstand. Ervaring hebben wij helaas op kunnen doen met q-koorts en ook vogelgriep blijft een repeterend thema.
Een IT'er met veel vrije tijd, Bill Gates, zet zich inmiddels alweer jaren in om de verspreiding van overdraagbare virussen zoals bijvoorbeeld HIV en malaria te bestrijden. Waar in de VS ontwikkelingshulp een vies woord dreigt te worden, pleit hij juist voor grotere inspanningen. Je kunt virussen nu eenmaal niet kapot bombarderen. Ebola bleef in Afrika omdat veel dappere hulpverleners voorkwamen dat het zich naar Nigeria verspreidde, een land met 180 miljoen inwoners en internationale luchthavens. Inmiddels pleiten IT-experts voor een deltaplan, want een complex computervirus kan essentiële systemen platleggen. De consequenties van een muterend virus zijn nog veel moeilijker voor te stellen. Volgens experts in TIME zijn wij niet klaar voor een pandemie.
Plaatsen zonder 'bereik' zijn inmiddels schaars, met een backpack kom je overal en anders komt de mug wel per zeecontainer naar onze havens. Het illustreert hoezeer de wereld inmiddels verbonden is. Problemen van een ander, zijn die van ons allemaal. Of blijft u deze zomer lekker thuis en zet u de computer niet meer aan?

reageer als eerste
Meer berichten