Logo barneveldvandaag.nl


Oehoe

Oehoe: Alles voor de burger?

Heeft u het gelezen? De gemeente heeft haar website aangepast, zodat die de burger meer mogelijkheden kan bieden. Méér? Of toch mínder? Want helemaal achterin dat lange persbericht daarover las ik een zinnetje, waarvan mijn nekveertjes overeind kwamen.

"Steeds meer producten worden gedigitaliseerd. Op de website wordt dat zichtbaar doordat bijvoorbeeld formulieren van downloadbare varianten omgezet worden naar digitale formulieren". Je kunt dus op de site zelf een formulier invullen. Daarvoor moet je dan wel inloggen met je DigiD. Niet iedereen zal dat willen. We weten allemaal, dat op het internet uiteindelijk NIETS geheim blijft, ook uw DigiD dus niet. Het is heel omslachtig om zo'n DigiD aan te vragen. Er worden codes verstuurd - onder meer via de mobiele telefoon, die je dus ook maar hebben moet. Het is zo omslachtig omdat de overheid ook wel weet, dat zo'n digitale identiteit - net zoals de pincode van de bank - kwetsbaar is. Tegelijkertijd wil de overheid er op kunnen bouwen. Het moet juridisch zo zwaar wegen als een vingerafdruk.

Weet u nog, dat er in de Tweede Kamer eindeloos is gediscussieerd over een onvervalsbaar paspoort? Een schoolkind snapt, dat zoiets niet bestaat, maar de overheid doet toch alsof. Waarom? Omdat er een heel kaartenhuis aan wetten, regelgeving, bewijzen, verplichtingen, aansprakelijkheden en wat niet al aan vast hangt. Het paspoort ís misschien niet onvervalsbaar, maar het móét dat zijn, want anders stort het kaartenhuis in.

Zo is het ook met die DigiD. Een beetje hacker kan op een verveelde achternamiddag zo maar alle Nederlandse DigiD's op straat gooien. Dan wordt dat lek gedicht en is het wachten op het volgende.

Hoe vaker je zo'n inlogcode gebruikt voor verschillende diensten, hoe groter het gevaar wordt, dat het ergens fout gaat. Was uw computer wel optimaal beveiligd?! Een verstandig mens gebruikt dus niet voor elk wissewasje zo'n belangrijk identificatiemiddel.

Je kunt een formulier ook gewoon downloaden en uitprinten en naar het gemeentehuis brengen, nietwaar? Maar daar zit de overheid niet op te wachten! Net zo min als de bank uw papieren overschrijvingen wil hebben. En dus worden dowloadbare varianten niet voorzien van een alternatief, maar "omgezet". Dan móét u wel!

reageer als eerste
Meer berichten