Logo barneveldvandaag.nl


Ds Paul Blom
Ds Paul Blom
Dominee-effect

Dominee-effect: Pinksteren in de duisternis

Het afgelopen Pinksterweekend stond voor mij in het teken van een groot contrast tussen licht en duisternis. De kerkdiensten op de Pinksterzondag hadden een feestelijk karakter. De komst van de Heilige Geest gedenken is bijzonder vreugdevol en troostrijk. De kerk krijgt door de adem van Gods Geest de wind in de zeilen. Dat werd bij de druk bezochte openluchtdienst op de Koewei mooi verbeeld door luchtbellen, die door kinderen over ons heen geblazen werden. Ze bleven in de lucht als ze gedragen werden door de wind. De luchtbellen hadden een grote variatie aan vormen en kleuren. Ook daarin zie je iets van het veelkleurige werk van de Heilige Geest.

Ondertussen was er in de wereld om ons heen zoveel gaande. Londen was opnieuw getroffen door een bloedige aanslag. Een kwartier lang was het daar compleet oorlog, met doden en tal van zeer ernstig gewonden tot gevolg. En dichtbij huis, in Hoevelaken en Bunschoten waren gezinnen in diepe rouw gedompeld door het verlies van twee prachtige meiden: Romy en Savannah. Hun lichamen zijn in het water gevonden. Zulke berichten maken je sprakeloos. En dat zoiets vlakbij Barneveld in zo'n rustige landelijke omgeving gebeurt… Op dezelfde dag waarop je met vreugde gedenkt dat de Heilige Geest gekomen is, besef je tot je verbijstering dat je kinderen niet meer veilig zijn. Dat ze zomaar ergens overvallen kunnen worden en een gruwelijke dood sterven. Je zou niet meer rustig kunnen slapen. Wat een contrast tussen licht en duisternis!

Als ergens troost nodig is...

Het roept ook vragen op, die te groot zijn om te beantwoorden. De voorganger van Savannah's gemeente uit Bunschoten sprak in een kerkdienst: "Ik heb het antwoord ook niet. Ik sta hier ook maar wat te worstelen met woorden. Maar alleen met Hem kunnen we hier doorheen komen. Met de kracht van de Heilige Geest." In het NOS Radio 1 journaal zei hij dat de Heilige Geest ook wel de Trooster genoemd wordt. "We kunnen de boodschap van Pinksteren gebruiken deze dag. Als ergens troost nodig is, dan is dat hier."

Pinksteren is licht in de duisternis. Als je de Heilige Geest ontvangt, dan is helaas niet meteen al dat nare donker weg. Maar er is licht en kracht om verder te gaan. Als we het licht en de kracht van de Heilige Geest ontvangen, dan gaan we lijken op vuurvliegjes. 't Zijn van die kleine diertjes, die licht geven in de nacht. Vuurvliegjes heten ook wel glimwormen. Die diertjes weten elkaar in het donker te vinden doordat ze licht geven. En hoe kunnen deze diertjes hun lichtjes laten branden? In hun kleine lichaam hebben ze stofjes, die licht kunnen afgeven. Deze stofjes reageren op zuurstof. Alleen als er voldoende zuurstof is, dan gaat het lichtje in hun lijfje branden.

Zo is het ook met ons. God heeft ons gemaakt met een hart dat licht kan geven. Dat lichtje hebben we uitgeblust door onze zonde. Zonde is als stikstof. Maar Jezus maakt ons schoon van binnen. En nu komt sinds Pinksteren de Heilige Geest erbij om ons zuurstof te geven. Hoe meer we van de Heilige Geest ontvangen in ons leven, hoe helderder licht we verspreiden, als vuurvliegjes in de nacht. Zo weten we ook elkaar te vinden. De duisternis is benauwend. Des te hoopvoller is dit licht van Pinksteren.

reageer als eerste
Meer berichten