Logo barneveldvandaag.nl

Tentoonstelling 'Jan van Schaffelaar | De held en zijn tijd' in Museum Nairac

Vanaf 23 juni kunt u bij Museum Nairac niet om Jan van Schaffelaar heen. Die dag wordt de tentoonstelling ‘Jan van Schaffelaar | De held en zijn tijd’ geopend door de Ridders van Gelre, bekend van Omroep Gelderland. De tentoonstelling is tot en met 21 oktober in Museum Nairac te zien.

Het verhaal van Jan van Schaffelaar is één van de bekendste verhalen uit de tijd van de zogenaamde Hoekse en Kabeljauwse twisten. Op 16 juli 1482 sprong Jan van Schaffelaar van de kerktoren in Barneveld en redde daarmee het leven van zijn kameraden. Een heldendaad die dit jaar 535 jaar geleden plaatsvond en nog steeds tot de verbeelding spreekt. Aanleiding genoeg voor een tentoonstelling in Museum Nairac rond deze lokale held met nationale uitstraling. De interactieve familietentoonstelling vertelt het verhaal van Jan van Schaffelaar en plaatst dit in het dagelijks leven van de laat vijftiende eeuw.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten, die gezien worden als de langste oorlog in onze vaderlandse geschiedenis, duurden van 1350 tot 1490. Jan van Schaffelaar stond in het conflict aan de zijde van de Kabeljauwen. De Hoeken hadden de bisschop uit Utrecht verdreven. Als reactie daarop trachten de Kabeljauwen de Utrechtse bevolking uit te hongeren. Aanvoerroutes werden fel bevochten. Zo ook in Barneveld waar een groep Kabeljauwen zich in de kerktoren had verschanst, met als doel een voedseltransport van de Hoeken te onderscheppen. De aanvoerder van de groep Kabeljauwen was Jan van Schaffelaar. Een gewone man, die door zijn sprong van de Barneveldse toren geschiedenis schreef. In de tentoonstelling, vol doe-activiteiten en geschikt voor jong en oud, wordt het leven in de late Middeleeuwen toegelicht.

Speciale tekenwedstrijd Jan van Schaffelaar- zaterdag 24 juni

De tentoonstelling opent de dag voor de officiële aftrap van het Jan van Schaffelaar jaar, twee festiviteiten om de heldendaad van Jan van Schaffelaar extra onder de aandacht te brengen. Op zaterdag 24 juni opent het museum al om 11.00 uur zijn deuren om het publiek aansluitend aan de aftrap van het Jan van Schaffelaar jaar de kans te geven om ook de tentoonstelling te bezoeken. Speciaal voor die dag organiseren wij een tekenwedstrijd. Kom in de tentoonstelling Jan van Schaffelaar na tekenen en maak kans op een mooie prijs.

De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van:

VSBfonds en Stichting Vrienden Museum Nairac

1 reactie
Meer berichten