Logo barneveldvandaag.nl


Arjen Korevaar
Arjen Korevaar
Spoorzoeken

Spoorzoeken: Langs diepe dalen

Op de fiets vanuit Oosterbeek richting Renkum ligt een prachtige, autoloze weg langs de Arnhemse stuwwal. Tussen het groen en diverse waterpartijen volgt er vlak na een bocht een onopvallend weggetje naar rechts, diep het bos in. Deze Italiaanseweg brengt vandaag de dag voornamelijk fietsers vanaf uiterwaarden niveau tot bovenop de stuwwal. Onder hen is het een favoriet obstakel, zo blijkt uit de statistieken. De vraag die blijft knagen nadat ik mezelf naar boven getrapt heb, waarom heet dit bokkenpad de Italiaanseweg?

Baron van Brakell besloot in 1848 om zijn Kasteel Doorwerth bereikbaar te maken vanaf de Utrechtseweg. Hij had daarvoor zelfs twee haarspeldbochten nodig. En ik maar denken dat de enige haarspeldbochten van Gelderland op de Posbank liggen. Het zou mij niet verbazen als de steentjes nog origineel zijn en dat maakt het tot een bijzondere ervaring, stuiterend langs de decennia oude beuken. Het on-Nederlandse stijgingspercentage van zeven procent verstuurt alarmerende signalen naar de luie beenspieren.

Met de tweeënveertig hoogtemeters valt dit bultje in het niet bij de zestienduizend hoogtemeters die mijn fietsende vrienden uit Garderen gaan klimmen. Zij gaan komende week in Italië een weekje afzien om deze hoogte in een 995 km lang parcours te bedwingen. Een sportieve prestatie van formaat, maar het doel is nog mooier. Voor Stichting KiKa gaan 150 mensen zich in het zweet werken.

Wetende dat verschillende deelnemers aan den lijve hebben ondervonden wat het is om ziek te zijn, maakt zo'n evenement niet alleen een mooie gelegenheid om geld in te zamelen, sportieve prestaties te leveren, maar ook een bevestiging van het feit dat onderzoek zinvol is. Met de voorbereiding zit het goed, want Team Klop bleef mij royaal voor tijdens de klim naar Doorwerth. Benieuwd of zij de 10.000 kilocalorieën per dag naar binnen gewerkt gaan krijgen.

De naam voor de weg blijkt overigens eenvoudig te verklaren, Van Brakell vond het pad langs de helling lijken op de paden door de bergen die hij kende uit Italië. En zo is het verhaal weer helemaal rond. Al betwijfel ik of Van Brakell zelf ooit met de fiets naar boven is gekomen.

reageer als eerste
Meer berichten