Logo barneveldvandaag.nl


Oehoe

Oehoe: Op het hellend vlak

Eigenlijk is elke dag vol dilemma's. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Wat is goed, wat is slecht? Is het goed, dat ik dit doe, wat is mijn intentie? Zou niet iedereen graag een boek hebben, waar het allemaal in staat? Zo letterlijk, dat je er niet over na hoeft te denken? Die jonge moslim vorige week in deze krant, die denkt kennelijk zo.

Na 2000 jaar christendom gelooft hier in het Westen bijna niemand meer, dat het leven zó simpel is. Je hebt je hersens gekregen om ze te laten kraken tenslotte. Maar na 1400 jaar zit de islam kennelijk nog in die kinderlijke fase. Bij het lezen van de bijbel vraagt tegenwoordig iedereen naar de betékenis. De Heilige Koran en de soera's worden nog steeds gelezen als de gebruiksaanwijzing van een wasmachine. Alsof God zich bezighoudt met kleding en etenswaren.

Maar goed, beste christenen, voor jullie zelfgenoegzaam worden... in de USA zijn nog heel wat christenen, die ook nog zo met de Bijbel omgaan hoor! Je ziet het niet voor niks ook bij politieke systemen. Je ziet het zelfs bij Engelsen, die 'het is nu eenmaal besloten' zeggen over de Brexit omdat ze gewoon geen zin in nieuwe discussies hebben. Je ziet het aan mensen, die angst hebben om bijvoorbeeld het VN-Vluchtelingenverdrag ter discussie te stellen omdat ze bang zijn voor een 'hellend vlak'.

Maar het leven ís vol gladheid, valkuilen en afgronden. Daar doe je met geen hoofddoek en geen verdrag iets aan. Als er een reden is waarom wij hier zijn, dan is het om die uitdaging aan te gaan. Een hel wordt het leven echter pas als je gaat proberen om die uitdaging te ontvluchten door zekerheid te zoeken. Dan ga je denken, dat je dingen moet gaan doen om alles in orde te brengen. Dan begin je met overtuigen, vervolgens met wetten en uiteindelijk ga je over tot moord om jouw waarheid door te drukken. Een schurk moordt wellicht uit winstbejag, maar een wereldverbeteraar moordt uit overtuiging. Daar zit geen grens aan, want de moraal staat aan zijn kant en zelfs het praktische en het eigenbelang tellen niet in het licht van het grote doel. Althans dat gevaar dreigt, als je je verstand gaat uitschakelen en wat voor boek dan ook als appeltaartrecept misbruikt. Handen geven, haar bedekken, de zondag of de sabbat heiligen... omdat het geschréven staat, dát is pas echt een hellend vlak.

reageer als eerste
Meer berichten