Logo barneveldvandaag.nl


Foto: intermezzobarneveld

Jaap Zwart bespeelt Paradijsorgel

Barneveld - Het Paradijsorgel in de Oude Kerk van Barneveld wordt donderdagavond 27 juli bespeeld door Jaap Zwart. Het concert is de tweede in een reeks van vier orgelconcerten die georganiseerd worden door Intermezzo Concertorganisatie. De kerkdeuren gaan open om 19.30 uur en het concert begint om 20:00 uur.
Jaap Zwart (1955) is organist, pianist, dirigent en docent. Als concertorganist programmeert hij een breed repertoire. Een van zijn specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. Om de muziek zo dicht mogelijk bij de luisteraars te brengen geeft Zwart aan het begin van het concert een toelichting op zijn programma.

Het programma begint met een prelude op Psalm 105 van Paul Segond. Vervolgens speelt Zwart Psalm 105 in een compositie van Dirk Janszoon Zwart. Het concert wordt vervolgd met een prachtig werk van Albert Pomper, het bekende ‘Andante con moto’. Van de Italiaanse componist Luigi Bottazzo klinkt de ‘sonate pour orgue’. Vervolgens speelt Zwart een relatief onbekende fantasie over het Lutherlied van Max Gulbins. Het concert wordt vervolgd met de Trio in G van Gottfried August Homilius. Als slot klinkt het ‘Preludium en Fuga in D BWV 532’ van Johann Sebastian Bach.

De toegangsprijs is zeven euro en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Een videoverbinding maakt het mogelijk om de organist niet alleen te horen, maar ook te zien spelen. Na afloop van het concert staat er voor alle aanwezigen gratis iets te drinken klaar en is er gelegenheid om na te praten.

Het volgende concert in de orgelzomerserie vindt plaats op 3 augustus en wordt verzorgd door Geerten Liefting.

Meer informatie is te lezen op de website www.intermezzobarneveld.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten