Logo barneveldvandaag.nl


Dutch Baroque voert op vrijdag 8 december een bijzondere concert uit in de Oude Kerk van Barneveld.
Dutch Baroque voert op vrijdag 8 december een bijzondere concert uit in de Oude Kerk van Barneveld.

Weihnachtsoratorium Dutch Baroque

BARNEVELD - Dutch Baroque voert op vrijdag 8 december een bijzondere concert uit in de Oude Kerk van Barneveld. Om 19.30 uur vindt er onder leiding van Gerard de Wit een uitvoering plaats van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach door Dutch Baroque Orchestra & Vocal Consort. Jonge, veelgevraagde solisten als de sopraan Aldona Bartnik, de alt Oscar Verhaar, de tenor Jasper Dijkstra en de bas Berend Eijkhout verlenen hun medewerking.

Als opmaat naar kerst zet Gerard de Wit met zijn Dutch Baroque Orchestra & Vocal Consort het Weihnachtsoratorium van Bach op de lessenaar. Door de samenstelling van het kamerkoor en het gebruik van authentieke instrumenten door het orkest lukt het Gerard om de oorspronkelijke bedoeling van Bach zo dicht mogelijk te benaderen. Hierdoor wint het oratorium aan levendigheid en komt de tekst duidelijk en expressief tot uiting.

Met de feestelijkheid van trompetten en pauken, stralende solisten en de dynamiek van koor en orkest, waant u zich een avond lang in de 18e eeuw. Bij de eerste noten hoort en voelt u het: Het is feest, juicht nu en jubel! Komt, prijst deze dagen, roemt wat de Allerhoogste vandaag voor ons heeft gedaan. Het Weihnachtsoratorium vertelt namelijk in zes cantates het verhaal van de geboorte van Christus. Elk deel bezingt een van de zes feestdagen tussen kerst en Driekoningen. Het hele kerstverhaal komt voorbij: het kindje in de stal, de herders, de engelen, het Ere zij God, en de wijzen uit het oosten.Oorspronkelijk werden de cantates in de beide grote kerken van Leipzig, de Nikolaikirche en de Thomaskirche, uitgevoerd in zes aparte kerkdiensten. Het oratorium wordt tegenwoordig zelden in zijn geheel uitgevoerd. Maar 8 december krijgt u de gelegenheid het gehele werk te horen. Voorafgaande aan het concert wordt een mondelinge toelichting gegeven met muziekvoorbeelden. De inleiding wordt verzorgd door Arie de Bruijn, bestuurslid van Dutch Baroque. Deze toelichting begint om 19.00 uur en is bij de prijs inbegrepen.

reageer als eerste
Meer berichten