Logo barneveldvandaag.nl


Hulphond Guus is op bezoek bij Nieuw Avondrust.
Hulphond Guus is op bezoek bij Nieuw Avondrust.

Hulphond is meer dan een vriend

Voorthuizen - Op alle drie de locaties van zorggroep ENA heeft een week lang een levendige 'activiteitencarrousel' plaatsgevonden. Op die manier hebben bewoners de kans gekregen om kennis te maken met nieuwe en bestaande activiteiten, andere afdelingen te bezoeken en vooral om elkaar te ontmoeten.

"Het doel is dat bewoners kunnen ervaren hoe het is om deel te nemen aan verschillende activiteiten, die aansluiten op hun interesses. De dagindeling van de bewoner wordt dan niet bepaald door zijn/haar afdeling of problematiek, maar door persoonlijke wensen. Vanuit het project 'Waardigheid en Trots' zijn er speciale kaarten 'Welzijn voorop' als hulpmiddel ontwikkeld om erachter te komen waar de behoeften van de bewoner liggen op het gebied van welzijn", legt Nicole van Raalte namens de projectgroep uit.

Aaien hulphond

De activiteitencarrousel was zo groots opgezet dat er voor iedereen wat passends was binnen het woonzorgcentrum: luisteren naar live accordeonmuziek, bewegen, Oudhollandse spelletjes, een concert van André Rieu bekijken, koersballen, Sinterklaas bingo, schilderen, speculaaskoekjes bakken, een visje halen in de viskraam, hulphond Guus aaien of zelfs een heus baby'tje in bad doen. "Gemiddeld kwamen wel zo'n 60 bewoners per dag voor een bepaalde activiteit in beweging. Dat het zó zou aanslaan hadden wij gehoopt maar niet verwacht. Bewoners grepen echt de kans om op een laagdrempelige manier activiteiten uit te proberen of iets te kiezen dat dicht bij hun interesses ligt. Bewoners kwamen elkaar weer tegen: dit zorgde zichtbaar voor veel positieve reacties. Ook heel bijzonder is dat bewoners van bijvoorbeeld de verpleegunit op de zaal kwamen bloemschikken. Even van de eigen afdeling naar een andere afdeling in een andere samenstelling. Kortom, uit en toch thuis."
Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel).

Meer berichten
Shopbox