Logo barneveldvandaag.nl


Erik van den Born ziet het streekvervoer in problemen komen, ook al maakt hij er zelf nauwelijks gebruik van.
Erik van den Born ziet het streekvervoer in problemen komen, ook al maakt hij er zelf nauwelijks gebruik van.

Terbroekers maken zich zorgen om verdwijnen van buslijn 102

De staking die vandaag in het streekvervoer voor heel wat wachtende passagiers gaat zorgen, is niet het enige waar de inwoners van Zwartebroek en Terschuur zich druk over maken. Dat chauffeurs opkomen voor hun belangen, daar kunnen ze zich wel in vinden. Ook al zal het lang niet voor iedereen een feestje zijn om vandaag met de bus van a naar b te reizen. Het gaat veel meer om de lange termijn. Verslaggever Leo Polhuys trok de stoute schoenen en een warme jas aan en vroeg inwoners naar hun mening over buslijn 102.

Inwoners van Zwartebroek en Terschuur zijn het helemaal niet eens met het opheffen van een gedeelte van buslijn 102. Deze rijdt vanuit Apeldoorn en Voorthuizen via Terschuur, Zwartebroek en Hoevelaken naar Barneveld en keert daar om. De rit naar Amersfoort komt dan te vervallen. In de voorstellen van de provincie Gelderland rijdt de bus dus binnenkort niet meer via 'Terbroek'.

Door Leo Polhuys

Terschuur - In het dorpsplan van 'Terbroek' wordt voorgesteld de lijn te behouden en gepleit voor directe verbindingen met Barneveld en Nijkerk. Zwartebroeker Van den Born stapt eigenlijk nooit op de bus. "Ik zou niet eens weten hoe ik met het openbaar vervoer moet reizen. Er zitten vaak verschillende exploitanten op een lijn, dus zoek maar uit waar je een kaartje moet kopen en hoe je moet inchecken."

Amsterdam

"Ik ga één keer per jaar naar Amsterdam met een stel vrienden, maar dan reis ik mee met iemand anders, ha ha. Als ik als Nederlander al niet snap hoe het openbaar vervoer hier werkt, hoe zou een buitenlander het dan begrijpen? Maar als de buslijn zou verdwijnen, zou dat natuurlijk wel een verlies zijn voor het dorp. Op den duur hou je weinig voorzieningen meer over. Op deze manier gaat het hele openbaar vervoer in onze regio er op den duur aan."

Ouderen

"Ik snap aan de andere kant ook wel dat er geld bij moet. De buslijn zal wel niet meer rendabel zijn. 's Morgens vroeg en aan het eind van de middag zit de bus wel vol, maar overdag zie je hem voor het grootste deel leeg rijden. Maar om dan meteen maar alles op te heffen, dat gaat toch wel erg ver. Er is hier bij het zorgcentrum een halte maar als deze verdwijnt, is dat voor de ouderen heel vervelend. Ik hoop dat de gemeente Barneveld tot een oplossing komt met Syntus en de provincie. Want het is uiteindelijk de provincie die over het openbaar vervoer beslist.''

Lees verder hoe Barneveld en omgeving over buslijn 102 denken.

Meer berichten
Shopbox