Logo barneveldvandaag.nl


Barneveld is best een groene gemeente. In de omgeving is plek genoeg om lekker te sporten en te wandelen.
Barneveld is best een groene gemeente. In de omgeving is plek genoeg om lekker te sporten en te wandelen.

'Die mensen moeten érgens wonen'

Het aantal inwoners van de gemeente Barneveld is het afgelopen jaar weer met enkele honderden gestegen. De teller staat nu op ruim 57.000. Het gemeentebestuur wil doorgroeien naar 70.000 inwoners in 2050. Barneveld Vandaag ging met deze gegevens de straat op, belde aan bij een aantal willekeurig gekozen plaatsgenoten en vroeg naar hun mening over de groei.

Barneveld - Van mevrouw Hobing mag Barneveld blijven zoals het nu is. Terwijl aan de overkant van haar woning druk wordt gebouwd: "Barneveld groeit nogal. Overal wordt iets nieuws neergezet. Maar ja, je kan groei niet voorkomen. Als een plaats te groot wordt, zit je natuurlijk ook met een toenemende verkeersdruk. Dat is wel een nadeel. Het kost soms moeite de plaats uit te komen. De A1 richting Amersfoort is vaak een drama. Als het gaat om het aantal voorzieningen, zitten we hier wel goed, hoewel een ziekenhuis wel fijn zou zijn. Maar daar is Barneveld dan weer net te klein voor, denk ik."

Groei niet te stoppen

Mevrouw Heiwegen herkent zich in het beeld dat haar plaatsgenote schetst. "Er is de afgelopen tijd veel gesloopt. Denk aan de Markthal. Maar er wordt op dit moment ook ontzettend veel gebouwd. Maar je kunt moeilijk een stop zetten op de bevolkingsgroei. Al die mensen moeten tóch ergens wonen."

Allures

De geboren en getogen Barnevelder Van der Veen vindt dat Barneveld dorps moet blijven. "Ik kom wel eens in Ede en dat heeft veel meer stadse allures met hoogbouw en grote drukke wegen. Dat moeten we in Barneveld niet hebben. De bevolking groeit nog wel even door maar daar valt weinig tegen te doen. Ik denk dat het ook belangrijk is dat er niet alleen in Barneveld zelf wordt gebouwd maar ook in de dorpen. Want ook jongeren willen in hun eigen dorp blijven wonen, zoals Kootwijkerbroek of Terschuur."

Kortom, er is enige scepsis over de groei van Barneveld. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Meer berichten




Shopbox