Duurzaamheid leeft bij ondernemingen. Zo is een aantal bedrijfsgebouwen voorzien van zonnepanelen.
Duurzaamheid leeft bij ondernemingen. Zo is een aantal bedrijfsgebouwen voorzien van zonnepanelen.

Gemeente wil duurzaamheid

Door Leo Polhuys

BARNEVELD - De gemeente Barneveld wil duurzaamheid stimuleren, ook bij het bedrijfsleven.

Deze krant berichtte vorige week dat in het kader van de Energievisie 2017/2018 het Uitvoeringsprogramma Energiek Barneveld in het leven is geroepen. Hieronder valt ook een speciaal aanspreekpunt voor ondernemers. Barneveld Vandaag benaderde een aantal volstrekt willekeurig gekozen bedrijven met de vraag: hoe geven jullie vorm aan duurzaamheid?
Bij het eerste telefoontje is het meteen raak, maar de betrokken ondernemer wil nog niet met zijn nieuwtje naar buiten treden. ,,Dan komen mijn concurrenten ook op een idee.'' Het gaat om een autodealer die een vergunning voor een laadpaal voor elektrische auto's gaat aanvragen. ''Goed voor het milieu. Dat is toch de toekomst. Maar ik moet nog naar de gemeente, het is nog maar een plan. Wellicht kan ik subsidie krijgen.'' Bij Veluwehof Natuursteen klinkt het commentaar: ,,Wij hebben zonnepanelen op het dak van de werkplaats. En onlangs hebben we alle tl buizen vervangen door ledverlichting. De kost natuurlijk geld maar je verdient het wel terug. Milieumaatregelen kunnen dus financieel ook aantrekkelijk zijn.'' Of de gemeente Barneveld nu een regierol moet hebben bij dit soort dingen? ,,Niet direct. We hebben onze maatregelen als onderneming genomen, zonder verdere steun van de gemeente.''

Banden

Bij Van de Kamp Woninginrichting in Voorthuizen zijn al maatregelen getroffen. "Wij hebben zonnepanelen op het dak. Die liggen er al vier jaar. Het thema milieu leeft bij ons dus zeker."

Meer berichten