Moderne apparatuur

Het zal begin zestiger jaren geweest zijn dat mijn ouders een nieuwe radio aanschaften, een radio met een pick-up er bovenop. De zenders moest je zoeken door aan twee knoppen te draaien en om de zender helder en duidelijk door te krijgen moest je het groene lampje op een scherp patroontje stellen. We hadden eigenlijk alleen grammofoonplaten met geestelijke muziek, De zingende zusjes en het Urker Mannenkoor kan ik me herinneren. Toen ik als puber een single van de Beatles voor mijn verjaardag kreeg van een vriendin mocht ik hem wel bij de andere platen zetten, maar het hoesje moest eraf. (Er stonden mannen met lang haar op).

We luisteren nog steeds cd's en zijn niet geabonneerd op Spotify. Computers, filmapparatuur, fototoestellen, telefoons, denk maar niet dat je er jaren mee doet

Net voordat de eerste mens op de maan landde werd een televisie aangeschaft, zwart/wit uiteraard. We keken naar het nieuws en naar natuurfilms. Met radio en tv ging er letterlijk een wereld voor je open en je dacht dat de apparaten jaren mee zouden gaan. Dat was eerst ook wel zo, het duurde nog een flink aantal jaren voordat de zwart/wit televisie door een kleuren tv werd vervangen. De omloopsnelheid van apparatuur lijkt steeds sneller te gaan. Toen ikzelf mijn eerste pick-up kocht dacht ik zo ongeveer een aanschaf voor het leven te doen. Ik heb best lang van het apparaat genoten. Toch kwamen er al snel cassettebandjes en nog weer wat jaren later cd's. Bij de t.v. kon je een videorecorder kopen waar ook programma's mee opgenomen konden worden, later werd dat de cd-speler. Wij hebben er nog steeds één. Onze kinderen kijken ons een beetje meewarig aan als we ons beklagen dat er veel programma's niet via uitzending gemist bekeken kunnen worden. 'Kijken jullie niet via Netflix naar films?' Met muziek luisteren is hetzelfde aan de hand, ook daarmee zijn we hopeloos ouderwets. We luisteren nog steeds cd's en zijn niet geabonneerd op Spotify. Computers, filmapparatuur, fototoestellen, telefoons, denk maar niet dat je er jaren mee doet. Steeds sneller worden dit soort dingen weer ouderwets, te traag en te groot. Nog niet lang geleden kon je je niet voorstellen dat je met zo'n klein apparaatje als een smartphone zou kunnen appen, face timen, skypen, internetten, bankieren, muziek luisteren, filmen, foto's maken, geluid opnemen. Jawel, je kan er ook nog steeds mee bellen. Het is jammer dat alles zo snel vervangen moet worden, maar de mogelijkheden zijn wel geweldig.

Ik geniet er steeds meer van.

Meer berichten