Een tijd vol van afscheid

Dit is een vreemde tijd, een tijd vol afscheid. En daar hou ik helemaal niet van. Weet u nog vroeger, op de lagere school? Ik vond het daar heerlijk! Elke dag kinderen om je heen, volop reuring, nieuwe dingen om te doen en te leren, je wist waar je aan toe was. En dan was het opeens grote vakantie. Die laatste dagen ervoor hing er al zo'n sfeertje, helemaal niet mijn ding. Ik was altijd verdrietig en dat hoorde toch helemaal niet want we gingen onze vrijheid tegemoet! Zes weken! Kijk, als het eenmaal zo ver was vond ik het na een paar dagen ook leuk, maar daarvoor had ik altijd zo'n onbestemd gevoel met een onbenoembaar verdriet diep van binnen. 

Op de middelbare school was het niet veel beter. Helemaal erg was het na mijn eindexamen. Ik weet nog dat ik na mijn mondeling Nederlands, dat zo goed was gegaan, huilend naar huis ben gefietst. Twintig kilometer!!! Nou na tien was ik wel weer rustig, maar ik vond het zo erg dat het allemaal afgelopen was. Mijn ouders snapten er niks van. En ikzelf eigenlijk ook niet.

Nu vliegen we af op de verkiezingen en ik kan niet ontkennen dat dat me bezig houdt, om het maar voorzichtig te zeggen. Ik ben er knap zenuwachtig over. Maar waar ik niet op had gerekend is dat je opeens ook overal afscheid moet nemen. Allerlei commissies waar ik in zit, zijn voor mij onverwacht 'voor het laatst in deze samenstelling'. Mensen waar je vier jaar mee hebt gewerkt, zul je na de verkiezingen niet terug zien omdat ze de politiek vaarwel zeggen. Dat is al vanaf begin december aan de gang. Het voelt heel raar, alsof de vaste grond onder mijn voeten een beetje wankelt. Nu merk ik weer eens hoe sterk ik hecht aan mensen en aan vaste structuren.

Knokken

Ik zal blij zijn als het allemaal weer 'gewoon' is. Nog anderhalve maand knokken voor onze eigen partij, want stel je voor dat we er niet meer inkomen, dan heb ik opeens een lege agenda, een heel ander probleem. Maar als het allemaal goed gaat, kunnen we na de verkiezingen weer gewoon aan het werk, vier jaar redelijke rust met vaste mensen en activiteiten, daar gedij ik het beste op. Ik had niet gedacht dat ik dat nog ooit zou toegeven in mijn leven!

Meer berichten