Zwerfafval is een grot ergernis van Barnevelders. Pro'98 wil dat de gemeente zich aansluit bij de Statiegeldalliantie zodat een groot deel van de afvalstroom wordt voorkomen.
Zwerfafval is een grot ergernis van Barnevelders. Pro'98 wil dat de gemeente zich aansluit bij de Statiegeldalliantie zodat een groot deel van de afvalstroom wordt voorkomen.

'Iedereen gooit alles van zich af'

De Pro'98 fractie in de gemeenteraad heeft het College van B en W schriftelijke gevraagd of de gemeente zich wil aansluiten bij de Statiegeldalliantie. Dit is een landelijk samenwerkingsverband van (milieu) instellingen en overheden die zich inspannen om statiegeld op blik te gaan heffen, zodat de rotzooi van straat verdwijnt.

Barneveld - Dat zwerfaval ewen enorm probleem begint te worden, dringt nu dus ook tot Barneveld door. En dat er iets aan moet gebeuren iss evident. Hilhardt Brul van de partij stelt vast: "De boodschap van de Statiegeld alliantie is duidelijk. Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen." De Tweede Kamer bespreekt de kwestie in maart. Volgens Brul wordt er met name langs doorgaande fietsroutes in Barneveld veel rommel weggegooid.

Ergernis

Zwerfafval is één van de grootste ergernissen van de gemiddelde Nederlander. Dus ook van de inwoners van Barneveld. Op veel plekken ligt papier of plastic. Vooral petflessen en lege energiedrankblikjes zijn de boosdoeners. "Geen gezicht", vindt Barnevelder K. van Dartelen. "Ik vrees dat vooral schooljeugd zich schuldig maakt aan het veroorzaken van afvalstromen. Scholen hebben een belangrijke rol in dit opzicht. Aansluiting bij de Statiegeldalliantie zou een goede stap kunnen zijn in de goede richting maar het gaat toch vooral om de mentaliteit." Ook B. Koman vindt dat het zwerfafval de spuigaten uit loopt. "Iedereen kiepert alles maar zo neer. Het wordt een grote, vieze troep. Waarom wordt er niet veel strenger gehandhaafd? Ook al die hondenpoep is vreselijk, maar dat is tenminste nog organisch materiaal dat op den duur verdwijnt."

Schepping

R. Roelofzen vindt dat de gemeente zich zonder meer zou moeten aansluiten bij de Statiegeldalliantie. "Als er statiegeld wordt geheven op petflessen en blikjes, scheelt dat een enorme hoeveelheid afval.''

Meer berichten