Waar woon ik...?

Wat is dat toch tussen Barneveld en Voorthuizen? Ik heb kennissen die zijn verhuisd van Voorthuizen naar Barneveld en die worden door veel mensen, inwoners uit Voorthuizen, toch wat meewarig aangekeken. Hoe kun je dat nu doen? En andersom ken ik ze ook. Die mensen krijgen maar steeds de vraag of ze het niet veel leuker vinden in Voorthuizen? En als Barnevelder kijk je ook wel even op als iemand 'terug' komt naar Barneveld. Zelfs als je op bezoek bent in Voorthuizen zijn er altijd mensen die je vragen of je het eigenlijk niet veel gezelliger, gemoedelijker, relaxter vindt in Voorthuizen!

Die gemoedelijke plagerijtjes over en weer, dat gevoel van je eigen dorp, dat versterkt je identiteit, daar ben ik van overtuigd. En dat mag in deze gemeente met zijn negen kernen

Ik moet er altijd om glimlachen maar ik begrijp het wel. Ik ben namelijk volgens mijn paspoort geboren in Gilze en Rijen. En altijd, als iemand daar naar vraagt, zeg ik er onmiddellijk bij dat ik helemaal niet in Rijen ben geboren, maar in Gilze! Ik heb er ook een hekel aan dat dat in mijn paspoort staat en dat terwijl ik maar zes weken echt in Gilze heb gewoond, behalve vele weekenden en vakanties. Maar Gilze is het en zal het blijven.

Discussies

Later groeide ik op in Nijverdal en Hellendoorn. Het is gemeente Hellendoorn, ook al staat het gemeentehuis in Nijverdal en is Nijverdal inmiddels veel groter dan Hellendoorn. Maar Hellendoorn is wel ouder. Ik herinner me nog grote discussies om de naam van de gemeente te veranderen, gemeente Nijverdal. Nee dat kon natuurlijk helemaal niet.

Gemoedelijk

Die gemoedelijke plagerijtjes over en weer, dat gevoel van je eigen dorp, dat versterkt je identiteit, daar ben ik van overtuigd. En dat mag. In deze gemeente zijn maar liefst negen kernen, elk met een heel eigen karakter. Als ik dat vertel aan buitenlandse vrienden, kunnen ze het niet geloven, ik moet het haast wel hebben over negen verschillende steden.

Niet kiezen

Maar is het ergens anders leuker? Daar kun je eigenlijk niet op antwoorden. Ik vind Voorthuizen geweldig, Garderen prachtig, Kootwijk schitterend, Kootwijkerbroek actief, De Glind hartverwarmend, Terschuur en Zwartebroek, samen Terbroek, betrokken en bevlogen en Stroe gemoedelijk. En overal zijn straatjes, lanen en huizen waar ik graag zou willen wonen. Gelukkig woon ik al ergens, in Barneveld, en hoef ik niet te kiezen.

Meer berichten