Hoe we met ons afval omgaan is door de gemeente in een nieuwe richtlijn gegoten.
Hoe we met ons afval omgaan is door de gemeente in een nieuwe richtlijn gegoten.

Houden we de grote of de kleine?

Inwoners van Barneveld stonden onlangs voor de keus: wisselen we onze grote afvalcontainer in voor een kleinere, of juist andersom? De gemeente kondigde aan dat de operatie voor de Barnevelders zonder kosten zou verlopen. Barneveld Vandaag benaderde enkele plaatsgenoten met de vraag wat zíj hebben gekozen. Afval is immers belangrijk genoeg voor een heel bewust aanpak!

Barneveld - Mevrouw G. van Garderen houdt de grote kliko. ,,Alles kan er in,'' zegt ze. ,,Dat is wel nodig als je een gezin hebt. Je kan dan al het afval kwijt.'' De Barneveldse scheidt het afval. ,,Alles bij elkaar. Plastic gaat in de speciale container en dat scheelt dan weer veel afval in de gewone grijze bak. Daar kan dan weer restafval in.'' De heer O. van Middendorp houdt het bij het oude. ,,Ik heb grote bakken en die houd ik liever. Stel dat ik kleinere neem en ik heb toch teveel afval, waar moet ik er dan mee heen?'' vraagt hij zich af. ,,Ook al blijven de kosten hetzelfde, zoals de gemeente zegt, ik wil niets veranderen.'' J.W. Bakkenes heeft nog niet over de omruilactie nagedacht. ,,We hebben een kleine bak voor het groen, de rest is groot. We hebben wel wat tuinafval, maar de kleine groene bak volstaat. We redden het er net zo'n beetje mee. Voorlopig houden we het gewoon bij het oude."

Appartementen

Voor bewoners van appartementen ligt het allemaal even iets anders. Zij beschikken over ondergrondse afvalcontainers in de buurt van hun appartement. Mevrouw van Middendorp: ,,Wij hebben dus niks te kiezen. Alles moet in de ondergrondse container, met zo'n pasje. Als ik een benedenwoning zou hebben, zou ik voldoende aan een kleine bak. Maar goed, dat is niet aan de orde.'' Ook de heer G.J. Evers woont in een appartementencomplex. ,,Voor mij verandert er niets vanwege de collectieve inzameling die we hier kennen.'' De meningen en gevoelens zijn dus nogal verdeeld. Dat is niet verwonderlijk, want elk huishouden heeft zo zijn eigen manier van omgaan met afval. Aan de gemeente de taak om die belangen te behartigen.

 

Meer berichten