Logo barneveldvandaag.nl


Op de Valkseweg is het regelmatig mis. De weg heeft zelfs landelijk een slechte naam.
Op de Valkseweg is het regelmatig mis. De weg heeft zelfs landelijk een slechte naam.

Valkseweg heeft een slechte naam

Op de N 801 van Barneveld naar Otterlo is het uitkijken geblazen. Deze weg, beter bekend als de Valkseweg, is namelijk één van de onveiligste in onze regio en staat in de top van gevaarlijkste provinciale wegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL in samenwerking met TU Delft.

Barneveld - Op basis van de meest recente ongevallencijfers van de politie (2014-2016) heeft RTL is voor in totaal 550 provinciale en rijkswegen in ons land berekend hoeveel kans je maakt op een ongeluk. Het was onlangs uitgebreid in het nieuws: twintig procent van de verkeersdoden valt op provinciale wegen, terwijl dit type weg slechts zes procent van het totale wegennetwerk van Nederland beslaat. Extra voorzichtigheid is geboden.

De N801 is dus één van die gevaarlijke routes, die in de volksmond vaak dodenwegen worden genoemd. De inrichting van de weg, veel te hard rijden, bomen in de berm en levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres vormen volgens de onderzoekers de grootste gevaren. De N801 is in het kader van duurzaam veilig als een gebiedsontsluitingsweg ingericht. De maximumsnelheid is 80 kilometer buiten de bebouwde kom en 50 in Barneveld en Wekerom.

Regelmatig raak

Mevrouw A. van den Brink woont aan de beruchte weg. ,,Het is hier inderdaad regelmatig raak,'' zegt ze. ,,Vooral bij het afslaan of als auto's de weg oprijden vanaf een zijweg. Er zitten hier nogal wat bedrijven en die zorgen voor drukte op de weg. Ik heb al eens aan de gemeente gevraagd of ze er iets aan kunnen doen en naar aanleiding van klachten is de flauwe bocht bij de Ruitenbeekweg iets verlegd. Maar de situatie is eigenlijk alleen maar erger geworden. Er zitten er regelmatig een paar tegen elkaar op. Misschien kan de situatie verbeterd worden door een middenberm aan te brengen of kan er iets gedaan worden aan het bomenbestand, hoewel er al wel eens een boom is weggehaald. '' Het groen is belangrijk. Nu de bomen nog kaal zijn, is het zicht redelijk maar over een paar weken wordt de situatie anders.

3 reacties
Meer berichten


Shopbox