Logo barneveldvandaag.nl


Foto: Lia Emous in de boekenwinkel van Hivos. Foto: Persbureau Polhuys
Foto: Lia Emous in de boekenwinkel van Hivos. Foto: Persbureau Polhuys

Boekenwinkel De Ark voor Oegandese kids

Wie een boek koopt bij Hivos boekenwinkel De Ark in Barneveld, draagt daarmee bij aan een actie tegen kinderarbeid in Oeganda. Het geld dat wordt verdiend met de landelijke actie brengt de doelstelling 'Alle kinderen naar de basisschool' een beetje dichterbij. Deze doelstelling is door Hivos geadopteerd. Lia Emous van De Ark vertelt dat de actie pas is gestart en nog het hele jaar doorloopt.

barneveld - De organisatie Nascent werkt in Ksaubi, één van de armste wijken van Oeganda's hoofdstad Kampala, aan een kinderarbeidvrije zone. Dat doet zij samen met onder meer onderwijskrachten, werkgevers en lokale autoriteiten. Wereldwijd gaan er meer dan honderd miljoen kinderen niet naar school omdat ze moeten werken. Nascent wil dit veranderen. ,,Barnevelders kunnen hier aan bijdragen door een boek te kopen,'' zegt Lia, die al vele jaren lid is van het vrijwilligersteam. ,,De actie is landelijk mede mogelijk en bekend geworden door een gift van de Nationale Postcodeloterij.Op zich zou het natuurlijk best mooi zijn om ook eens naar Oeganda te gaan. Maar dat kost veel geld en dat kun je beter aan de bestrijding van kinderarbeid besteden."

Dominees

De Ark is gevestigd in het pand aan de Kapteijnstraat (ingang Catharinasteeg). De boekenwinkel heeft een paar goede maanden achter de rug, vertelt Lia. ,,Je merkt dat er in Barneveld nog best veel wordt gelezen, ook al is dat bij de jeugd wel minder. '' Het feit dat Hivos een organisatie is op humanistische grondslag, maakt volgens Lia weinig verschil. ,,Heel veel mensen brengen boeken in, laatst zelf twaalf dozen vol na een verhuizing. Ik wist niet waar ik ze moest láten…Ook christenen komen hier regelmatig over de vloer. Onlangs stonden er vier dominees boeken te bekijken en informatie uit te wisselen…. We hopen op een goede opbrengst. Vele kleintjes maken één grote.''

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox