Logo barneveldvandaag.nl


De traditionele gaspit zal, als het aan de overheid ligt, over enkele tientallen jaren voorgoed verleden tijd zijn.
De traditionele gaspit zal, als het aan de overheid ligt, over enkele tientallen jaren voorgoed verleden tijd zijn.

Barneveld moet van gas af, maar wat is het plan?

BARNEVELD - De knop moet om, het gas moet uit. De landelijke overheid heeft bepaald dat op termijn alle Nederlandse woningen gasloos moeten worden. ,,Groningen'' raakt immers op, energiebronnen zijn eindig. Gemeenten zijn druk in de weer om te kijken of ze nieuwbouwwijken gasloos kunnen realiseren en of bestaande woningen op andere energiebronnen kunnen overgaan. Ook Barneveld is actief. In de wijk Valkhof komen 24 gasloze nieuwbouwwoningen en ook in Bloemendal zijn ze gepland. Zijn de Barnevekders zich al aan het voorbereiden?
Peter Bloemendal houdt zich er nog niet mee bezig. ,,Totaal niet. Maar als het een keer zo ver is dat we allemaal verplicht van het gas af moeten, zal ik wel met de stroom meegaan. Als je nu met gasloze oplossingen begint, ben je duurder uit dan later. Als gasloos algemeen wordt, wordt het goedkoper.'' Mevrouw van de Griep is het wel eens met het principe dat we andere energiebronnen moeten zoeken maar vraagt zich af hoe het praktisch allemaal zal lopen. ,,Niemand weet hoe het moet. De overheid zal te zijner tijd wel instructies geven. Ik denk over gasloos net als over het energielabel: het wordt vanzelf een keer verplicht gesteld en dan moet je wat doen in je eigen huis.''
Tijmen van Apeldoorn: "Ik verstook bijna geen gas, omdat we onze warmte halen uit de houtkachel. Zonnepanelen zijn voor mij niet direct een optie want ik lees regelmatig dat er nogal wat twijfels zijn over het rendement. Maar goed, we hebben onze houtkachel en die zorgt niet alleen voor een flinke besparing op de energierekening maar geeft ook nog eens een lekkere warmte af. Totdat houtkachels ook niet meer mogen, natuurlijk, want ze zijn nu bezig om te kijken naar de schadelijke gevolgen van houtstook…'' De familie Mulder vindt de plannen voor een gasloze toekomst nog weinig concreet. ,,We kunnen ons er nog weinig bij voorstellen. En wie gaat het allemaal betalen?"

3 reacties
Meer berichten


Shopbox