Logo barneveldvandaag.nl


Aandachtsvervuiling

De afgelopen tijd begon het me op te vallen dat steeds meer jonge mensen met burn-outklachten te maken krijgen. Alsof de midlifecrisis een vroeg voorjaar beleeft. Jonge mensen die boordevol energie zitten raken in korte tijd helemaal uitgeput. Het kan maanden of soms jaren duren voordat ze uit dit dal klimmen. Onlangs deed Hogeschool Windesheim in Zwolle een onderzoek onder studenten. Daaruit bleek dat één op de vier studenten hier last van heeft. Als oorzaak noemen ze de prestatiedruk. Geen gekke gedachte. We leven in een prestatiemaatschappij. Onlangs las ik over studenten geneeskunde dat ze een dag stage gingen lopen in het ziekenhuis, een zogenoemde 'witte jassendag'. Voordat ze de zaal op gingen kregen ze instructies van een chirurg. Om de studenten te motiveren zei hij: "Onthoud één ding: Je bent wat je doet."


Dat is de prestatiemaatschappij ten voeten uit: je moet eerst presteren voordat je er mag zijn. Gelukkig spreekt de Heilige Geest in de Bijbel andere taal: dat God je door het offer van Zijn Zoon Jezus Christus aanvaardt als Zijn kind. Niet door jouw prestatie, maar door Gods genade mag je er zijn. Van hieruit mag je de prestatiedruk grondig relativeren. De wereld stort heus niet in als je een deadline niet haalt. Maar er speelt denk ik nog meer: onze jongere generaties groeien op in een wereld van smartphones, tablets en laptops. Een wereld van informatie en amusement drijft als een grote plastic soep om hen heen. Voortdurend vraagt er iets om hun aandacht en bijna nergens kunnen ze hun volledige aandacht aan geven. Ik las het woord 'aandachtsvervuiling' en ik dacht: dat is het!


Jaren geleden ontmoette ik een chirurg op een camping ergens in Duitsland. Hij vertelde dat hij niets liever deed dan opereren. Op zulke momenten werd hij niet afgeleid door telefoon of iets anders. Hoeveel tijd kunnen we geconcentreerd ergens mee bezig zijn? Je merkt het al bij kinderen dat al die apparaten een magneetfunctie hebben. Die overdaad aan afleiding zorgt ervoor dat ze snel verveeld raken. Laten we die aandachtsvervuiling eens flink aanpakken! Dat zou jongeren kunnen helpen om meer balans te vinden. Ik geloof dat we er allemaal van zouden opknappen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox