Logo barneveldvandaag.nl


Geniet er maar van!

Het is lente. De natuur is volop in ontwikkeling. Zodra het mooi weer wordt lijkt alles tot leven te komen en springt alles op om te laten zien dat het leven geleefd moet worden. Terrasjes stromen vol met mensen die genieten van de zon. De fietspaden vullen zich met fietsers die uitzwermen naar rustieke plekjes om van de natuur te genieten. Genieten! In ons calvinistische landje is het een woord dat soms met enige argwaan wordt bekeken. Het gaat toch om hard werken. Het leven moet nut hebben. Genieten is naar binnen gekeerd en het gaat voorbij aan de ernst van het leven. Vroeger hing er in mijn studeerkamer een poster van de brede en smalle weg. Genieten lijkt dan toch vooral met de eerste route te maken te hebben.

We mogen genieten van de bijbel, dat is genade...


En toch staat de bijbel vol met genieten! Al op de eerste bladzijde, constateert God, tijdens de schepping, keer op keer dat het goed is. Met tevredenheid kijkt God naar het werk van Zijn handen en op de zevende dag gaat Hij er eens uitgebreid van genieten. Oké zo staat het er niet letterlijk, maar als je door de regels heen leest, dan klinkt het volgens mij wel mee. Het boek Hooglied is natuurlijk één en al genieten. Man en vrouw kijken elkaar aan en zingen één grote lofzang op het menselijk lichaam en de liefde. Ze genieten van elkaar tot in extase.
En zelfs Jezus… Iedereen is aan het vasten en leeft sober en dan worden Jezus en zijn leerlingen ervan beschuldigd dat ze "maar eten en drinken". Ze genieten er dus wel van! Als er iemand was die het goede in het leven zocht, dan was het Jezus wel. Dat is de diepste vreugde van Jezus, dat Hij wist dat het leven goed was en dat, als we daarnaar kijken en dat zouden zoeken, het leven op aarde al een stuk beter zou zijn. Het goede is dan wat anders dan genotzucht, want dat is egoïstisch. Genotzucht doet anderen te kort. Als jij genot wilt hebben ten koste van het geluk van anderen, dan ben je fout bezig, denk ik. Maar toch mogen we genieten van de bijbel. Als dat geen genade is!

Meer berichten
Shopbox