Foto: Mirjam Hommes - Mirages Communicatie

Twintig jaar samenwerken aan een vitaal platteland

Vereniging Vallei & Boerderij stopt op hoogtepunt

Op dinsdag 17 april kwamen de leden van de vereniging Vallei & Boerderij voor het laatst bijeen op de Mariahoeve in Putten. Vallei en Boerderij heeft twintig jaar lang samengewerkt, geïnspireerd en gelobbyd voor agrarisch ondernemers in de Gelderse Vallei. De leden hebben allemaal boerderijen waar iets te beleven valt: een boerderijwinkel, een mini-camping, B&B, museum, boerengolf of een theehuis.

Coby van Ginkel, voormalig voorzitter en ondernemer bij boerderij De Kleine Weide in Renswoude, blikte terug op 20 jaar Vallei & Boerderij. De vereniging is in 1998 ontstaan uit een studieclub van boeren die zich bezig hielden met zogenaamd ‘agrotoerisme’. Het verbreden van de landbouw met nevenactiviteiten zoals toerisme, zorg en landwinkels was een hot item in die tijd. Van Ginkel: “Het was bij iedereen nog erg in de opstartfase. We waren bezig met het wijzigen van bestemmingsplannen en het overtuigen van gemeenten, die soms nog onbekend waren hiermee.”

Bloeiende boerderijen

Aan het begin van deze eeuw namen dit soort agrarische activiteiten een grote vlucht. Vallei & Boerderij kon dankzij subsidie met professionele ondersteuning veel doen aan marketing en naamsbekendheid voor haar leden. Boerderijen met een recreatie- of horecatak werden een steeds normaler verschijnsel. Inmiddels zie je overal in de Gelderse Vallei dit soort bloeiende bedrijven waar je kunt overnachten, streekproducten kunt kopen of bijzondere activiteiten kunt doen. Van bedrijfsuitjes tot kanovaren en kookworkshops.

‘Gefeliciteerd met het opheffen!’

De Vereniging had trendwatcher Hans van Leeuwen uitgenodigd om hen bij te praten over de trends en ontwikkelingen in de recreatiesector. Hij begon met het feliciteren van de groep ondernemers met de opheffing van Vallei & Boerderij. “Verenigingen zijn niet meer van deze tijd” aldus Van Leeuwen, die vervolgens in razend tempo de ondernemers meenam in wat moderne consumenten willen in hun vrije tijd. De trendwatcher hield de ondernemers voor dat ze vooral ook moeten bedenken wat ze zelf zouden willen als ze op vakantie zijn.


Volwassen geworden

Voormalig voorzitter Van Ginkel beaamt dat voor Vallei & Boerderij 2018 een goed moment is om te stoppen. “Ik heb altijd er in geloofd dat we samen moeten werken om de taart groter te maken voor iedereen. Dat blijft zo. Maar een vereniging is moeilijk in de benen te houden, iedereen heeft een volle agenda en er zijn veel andere manieren om samen te werken. De vereniging is in feite overbodig, want we zijn volwassen geworden. We hebben een mooi product, waar we trots op mogen zijn. Het is tijd om uit te vliegen.”

De mooie activiteiten en producten van veel agrarisch ondernemers in de Gelderse Vallei zijn voor iedereen te bezoeken, bekijken, beleven en proeven. Ga binnenkort eens langs bij een vergaderlocatie, escaperoom, boerderijwinkel, camping of beleefboerderij in onze mooie Vallei!

De website www.valleiboerderij.nl blijft in de lucht.

Meer berichten