Het Comité Dagtocht 55 +: Cees van Voorthuizen, Marjan van Schaik en Gré de Gijdt (Foto: Persbureau Polhuys).
Het Comité Dagtocht 55 +: Cees van Voorthuizen, Marjan van Schaik en Gré de Gijdt (Foto: Persbureau Polhuys).

'Woudrichem, we komen eraan!'

Sociaal contact. Gezelligheid. Een lekker dagje uit. Dit zijn belangrijke redenen voor Barnevelders om mee te doen aan de reizen die het Comité Dagtocht 55 + organiseert. Drijvende krachten zijn Cees van Voorthuizen, Gré de Gijdt en Marjan Van Schaik. Zij zijn al tientallen jaren actief in het comité.

Barneveld - Cees herinnert zich nog goed dat hij in 1962 als broekie op de afdeling Bevolking van de gemeente Barneveld kwam werken. ,,Toen bestonden de 55 + reizen al. In het comité waren de rooms katholieke, hervormde en gereformeerde kerken vertegenwoordigd. Ook ,,deftige'' mensen zoals de vrouw van de burgemeester, waren actief. Nu is er geen kerkelijke bemoeienis meer en ook is wat men vroeger de elite noemde, uit de organisatie verdwenen.'' Marjan vertelt: ,,Deelname staat open voor iedereen, van welke gezindte of achtergrond ook. Ook mensen met een rollator kunnen heel goed mee. Hen wordt de helpende hand geboden als ze bijvoorbeeld moeten in- of uitstappen. Vroeger ging het Rode Kruis mee, maar tegenwoordig zorgt de organisatie zelf voor begeleiding.'' Gré: ,,De reizen zijn bedoeld voor mensen die normaal gesproken niet zo gauw de deur uit komen en ook niet zo snel op vakantie zullen gaan. Het is voor ons als organisatie altijd erg fijn om te zien hoe de mensen genieten.''

Varen

Varen is de rode draad tijdens de dagtochten die de afgelopen jaren werden georganiseerd. Bestemmingen waren onder meer de Kagerplassen, Pampus, de Amsterdamse grachten en de Friese meren. De bussen van vaste touroperator G & S reizen, die vertrekken en aankomen van en bij de Veluwehal, vervoeren doorgaans zo'n 110 mensen. Gré: "Het vertrek is meestal rond 13.00 uur en rond 20.00 uur is iedereen weer in Barneveld. De touroperator kient de rijdtijden zo uit dat files worden omzeild.'' Op 28 augustus gaat de tocht naar Sleeuwijk en omgeving. Onderdeel van de reis is een bezoek aan het historische stadje Woudrichem, een tocht over de Boven Merwede en een bezoek aan slot Loevestein.

 

Meer berichten