Adriaan van Belzen, thuis op de bank, met zijn nieuwste pennevrucht
Adriaan van Belzen, thuis op de bank, met zijn nieuwste pennevrucht (Foto: Leo Polhuys)

Levend getuigenis 100 jaar SGP

Een levend getuigenis is de titel van het jongste boek van Barnevelder Adriaan van Belzen. Het boek bevat veertien gesprekken over 100 jaar SGP. Aan het woord komen naast de Barneveldse SGP wethouder Aart de Kruijf onder anderen partijvoorzitter M.F. van Leeuwen, voorzitter M. Pos van de jongerenorganisatie en partijleider en fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer, Kees van der Staaij.

BARNEVELD - Daarnaast is het Van Belzen gelukt, bijdragen op te nemen van een aantal Kamerleden zoals Lodewijk Asscher, Alexander Pechtold, Geert Wilders en Gert-Jan Segers. Het idee voor het boek werd al zo'n tien jaar geleden geboren. "Dat was naar aanleiding van het verschijnen van het boek over vrouwen in de SGP. Ik heb me trouwens nooit met politiek beziggehouden. Thuis in Zeeland, waar ik vandaan kom, werd er eigenlijk ook nooit over gepraat. Ik heb geen research gedaan maar veel achtergronden en politieke informatie heb ik opgedaan tijdens het luisteren naar uitzendingen van Radio 1. Tijdens de gesprekken die ik heb gevoerd, gebruikte ik deze informatie, mede om in te haken op de actualiteit. Ik vind dat je best kritisch mag zijn. Zo stelde ik aan Kees van der Staaij de vraag of het nu wel de zaak is van de partij om een actie te houden rondom een principieel thema als liefde en trouw op puur 'wereldse' dag als Valentijnsdag." De Barneveldse auteur heeft inmiddels een reeks boeken op zijn naam staan - onder meer interviews met predikanten - die alle betrekking hebben op de bevindelijke kring waartoe hij ook zelf behoort.

Heikele punten

''Het viel me eerlijk gezegd erg mee dat partijprominenten aan mijn boek wilde meewerken. Eigenlijk had ik gedacht dat ik het met 'tweederangs SGP'ers zou moeten doen.'' Ook het pas geleden geïnstalleerde Kamerlid Chris Stoffer uit Elspeet komt aan bod. Het schrijven van het boek op zich heeft een klein jaar in beslag genomen. Overigens heb ik zelf geen enkele ambitie om in de politiek te gaan.'' In het boek gaat Van Belzen heikele punten zoals de rol van de overheid ten opzichte van de 'valse godsdiensten'', de doodstraf, de positie van de vrouw in de partij en het homohuwelijk niet uit de weg. Van Belzen vindt het een wonder dat een politieke partij het 100 jaar uithoudt: ''De SGP wordt, ook door mensen buiten de bevindelijke kring, gezien als een betrouwbare partner die als het nodig is ook gedoogsteun wil geven aan het kabinet. Toch zijn er ook in de huidige tijd mensen binnen de partij die vinden dat er niet alleen praktische politiek gevoerd moet worden, maar dat de SGP duidelijk kleur moet bekennen en bij Gods Woord moet blijven.''

Meer berichten