Zelfbeheersing

Bijna elke week krijg in een mailtje binnen van een kledingmerk, soms zelfs twee keer per week. En altijd zit daar een aanbieding in. Bijna onweerstaanbaar. Nu ook met Moederdag: een prachtige sjaal zomaar cadeau als je iets koopt uit de nieuwe collectie. En die nieuwe collectie is echt om te watertanden. Bovendien ben ik gek op sjaals. De aanbieding is maar twee dagen geldig, dus meteen doen!

Nou wil het 'geluk' dat ik ook tijden heb gekend van zeer zuinig aan moeten doen, zodanig dat ik een jaar lang vrijwel niets kocht behalve eten; kon niet anders


Ik heb het niet gedaan. Want ik krijg wekelijks wel twintig mails binnen met een aanbieding. Allemaal via nieuwsbrieven waar ik me ooit voor heb aangemeld. En het is niet dat ik het niet wil, want bepaalde woorden zoals 'aanbieding', of 'korting' of 'sale' of 'drie voor de prijs van twee' zorgen ervoor dat ik opeens altijd een soort drang voel om het onmiddellijk te kopen. Dat heb ik toch zeker nodig en kijk nou eens naar die prijs.


Nou wil het 'geluk' dat ik ook tijden heb gekend van zeer zuinig aan moeten doen, zodanig dat ik een jaar lang vrijwel niets kocht behalve eten. Ik weet dat er mensen zijn die dat bewust doen, ik deed het omdat het niet anders kon. Maar ik heb er wel veel van geleerd, namelijk dat ik nu meestal eerst nadenk of ik iets wel echt nodig heb. En meestal is dat niet zo.

Met de hoeveelheid wasmiddelen kan ik wel een jaar vooruit

De reclamefolders krijg ik dankzij de nee-nee sticker niet meer en dat geeft al een heleboel rust. Want op zich wil ik wel zorgvuldig inkopen, maar er wordt altijd veel meer aangeboden dan je nodig hebt. In ieder geval hoef ik de komende tijd geen wasmiddel meer te kopen: er was zo vaak een drie-voor-de prijs-van twee aanbieding, dat ik wel een jaar vooruit kan. En van toiletpapier ben ik de komende jaren ook al voorzien. Voorlopig ga ik me concentreren op beter eten inkopen, want ook daar ga ik, natuurlijk zonder boodschappenlijstje, regelmatig voor de bijl. En dan moet je het weggooien, dat is te zonde. Alleen kopen wat je nodig hebt, dat wordt mijn nieuwe mantra. Maar ja, een beetje voorraad heb je toch ook wel nodig. En... een beetje afwisseling. En... zelfbeheersing!

Meer berichten