Het is op dit moment erg lastig om een woning te verkopen. Er is weinig aanbod. Foto Persbureau Polhuys
Het is op dit moment erg lastig om een woning te verkopen. Er is weinig aanbod. Foto Persbureau Polhuys (Foto: Leo Polhuys)

Woningmarkt Barneveld oververhit

De prijzen van koopwoningen in Barneveld stijgen steeds verder. Vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar zijn koopwoningen in de eerste drie maanden van 2018 bijna 2 procent duurder geworden. Dat blijkt allemaal uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde transactieprijs ging in de genoemde periode van 319.000 naar 328.000 euro, Het aantal dagen dat een huis te koop stond bleef gelijk en staat op 44.

BARNEVELD - Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 is de prijs van een woning in Barneveld met maar liefst bijna 10 procent gestegen. De categorie vrijstaande woningen is er in prijs het hardst op vooruit gegaan. In Barneveld betaal je daar nu een half miljoen euro voor. ''Je vraagt je wel eens af wanneer het allemaal ophoudt,'' reageert makelaar Jan Westeneng van de gelijknamige makelaardij in Barneveld. ''Tot de prijs van zo'n twee en een halve ton kun je wel spreken van oververhitting. Kopers gaan hoger bieden dan de vraagprijs en er wordt geboden zonder dat men een woning heeft gezien. Dat laatste hebben wij als makelaar overigens liever niet. Maar het hoort allemaal bij de huidige woningmarkt. Een paar jaar geleden was deze situatie ondenkbaar. ''

Procedures

De door Westeneng genoemde verschijnselen van oververhitting deden zich aanvankelijk alleen voor in Amsterdam en andere grote steden in de Randstad. ''Maar via Amersfoort komen ze nu ook onze kant op.'' Westeneng weet niet direct een oplossing voor de problematiek. ''Meer bouwen, zoals de gemeente al heeft aangegeven, is op zich wel een goede zaak, maar het duurt jaren voordat je een bestemmingsplan hebt gemaakt en alle procedures hebt doorlopen. En wie weet is de woningmarkt over een jaar of drie, vier al weer heel anders. Zo loop je altijd een beetje achter de feiten aan.'' Collega makelaar Eric Jan Malestein in Stroe schetst hetzelfde beeld als zijn collega. ''De woningmarkt is in een paar jaar tijd omgeslagen als een blad. Vroeger zat iedereen te wachten op een huis, nu dreigt de boel vast te lopen omdat er te weinig aanbod is. Dat is ook niet goed voor de doorstroming. Het valt op dit moment niet mee om een woning te kopen.'' Meer woningen bouwen is wel een goede oplossing. '' Maar zo eenvoudig is dat niet. In de bouw draait alles op volle toeren en er is personeel- en materiaaltekort. Op betonnen funderingen zit momenteel een levertijd van drie maanden..'' Ook particulieren die woningen als belegging kopen en ze vervolgens verhuren, leggen volgens Malestein extra druk op de woningmarkt.

Meer berichten