Logo barneveldvandaag.nl


Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl
Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl (Foto: Archief Persbureau Polhuys)

Initiatief gemeente Woudenberg

Subsidie voor gezonde ideeën

Door Leo Polhuys

De gemeente Woudenberg vraagt inwoners om met ideeën te komen die bijdragen aan een gezondere leefstijl. De gemeente stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Het idee is dat je beter voor jezelf kunt zorgen en actiever mee kan doen in de samenleving, als je je gezond voelt. In 2015 is ook al een ideeënronde gehouden. De subsidie is eenmalig.

WOUDENBERG – Er is in totaal €5.000,- beschikbaar voor de plannen, met een maximum van €1.500,- per plan. Inwoners en organisaties kunnen hun plannen en de subsidieaanvraag tot 11 juni indienen bij de gemeente. Inzenders krijgen uiterlijk 25 juni bericht of hun plan voor subsidie in aanmerking komt. Verantwoordelijk wethouder Pieter de Kruif vertelt dat zowel het sport- als het gezondheidsbeleid in zijn gemeente staan voor het stimuleren van een actieve gezonde leefstijl. ''De ambtenaren sport en gezondheid kwamen op het idee hun budgetten samen te voegen omdat het voordelen opleverde. Eén budget in plaats van twee maakt het beleid voor de burger inzichtelijker. Een ander voordeel is het stimuleren van samenwerking tussen organisaties op gebied van gezondheid en sport. Verder kunnen we samenhang aanbrengen tussen de uitvoering van het sport- en gezondheidsbeleid.'' De gemeenteraad heeft zich niet uitgesproken over het idee voor een gezonde initiatieven, maar dat hoeft volgens de wethouder ook niet omdat het gaat om uitvoering van bestaand beleid. ''Het initiatief is wel voorgelegd aan het college dat vond het een goed idee.''

Steuntje

Bij gezonde initiatieven kun je denken aan meer beweging en sport of voeding maar ook bijvoorbeeld aan ontspanning of vermindering van stress. De Kruif: ''Het gaat wel om groepen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.'' Woudenbergers zijn volgens De Kruif niet ongezonder dan inwoners van andere gemeenten, maar preventie belangrijk. ,,Met een gezonde leeftstijl zitten mensen beter in hun vel. Dat kan ook helpen om beter met tegenslagen om te gaan. We willen niet als gemeente alles bedenken maar juist inwoners de ruimte geven om met ideeën te komen en die ook uit te kunnen voeren.'' Tot de andere initiatieven in de gemeente, die gericht zijn op een gezondere leefstijl, behoren onder anderen de buurtsportcoaches en "Woudenberg Beweegt" een initiatief van de huisartsen, fysiotherapeuten, sportartsen en diëtisten, ondersteund door de gemeente. Het is gericht op het ontwikkelen van een gezondere leefstijl bij volwassenen.Tot slot kan genoemd worden O-kid-do, een initiatief van diëtist en fysiotherapeut, gericht op kinderen.

Meer berichten
Shopbox