Logo barneveldvandaag.nl


Barneveld heeft er met 'Molukkenbeeld' van Lotta Blokker een parel bij.
Barneveld heeft er met 'Molukkenbeeld' van Lotta Blokker een parel bij. (Foto: )

Moluks beeld Lotta Blokker ontroert

'Vreselijk wat u meemaakte'

Door Judith van den Wildenberg

"Wat een eervolle opdracht was dit, eentje die mij dagelijks ontroerde. Ik ben in de huid gekropen van drie generaties Molukkers. En daardoor kon ik alles geven. Ik vind het afschuwelijk wat jullie hebben meegemaakt, vooral de eerste en de tweede generatie. En dan de derde generatie die door wil en moet. Ik hoop dat ik met dit beeld heb bereikt wat ik hoopte. En ik vind het fantastisch dat de gemeente Barneveld dit mogelijk heeft gemaakt."

barneveld - Lotta Blokker is de maker van het nieuwste beeld in Barneveld. Een bijzonder beeld, dat te vinden is onder de boom bij de Oude Kerk. Het staat er alsof het er al die tijd al hoorde. En dat is ook eigenlijk zo. Dit beeld is twee jaar geleden 'toegezegd' als geschenk aan de Molukse gemeenschap in Barneveld, met als aanleiding het feit dat het toen 65 jaar geleden was dat de Molukkers in Barneveld kwamen. Het beeld is weliswaar gemaakt door Lotta Blokker, een gerenommeerd beeldkunstenaar uit Amsterdam, maar wel in samenspraak met de Molukse gemeenschap. En dat zij de snaar had getroffen, bleek al bij een kijkmiddag in haar atelier in Amsterdam, toen het beeld nog alleen in klei was gevormd. Nu staat er een beeld in brons, wat de uitstraling vele malen versterkt. Drie mensen, elk een andere generatie, een moeder, een zoon en een kleinzoon, verbeelden de geschiedenis van de Molukkers in Barneveld.

Verbondenheid

Burgemeester Asje van Dijk: "Dit beeld is een teken van verbondenheid, om te gedenken, om de herinneringen levend te houden. Ruud Loupatty verhaalde de geschiedenis van de Molukkers in Barneveld. "Opvallend weinig Nederlanders kennen de geschiedenis. Ja, de treinkapingen, dat weten ze. En daar werd ik ook vaak op aangesproken. Maar er is zoveel meer te vertellen en met dit geschenk van de gemeente Barneveld is de geschiedenis in beeld gebracht. Het tekent de emotie van de eerste en tweede generatie die onder dwang hun land heeft moeten verlaten en die zich op eigen kracht hier staande heeft gehouden. Het tekent ook de kracht van de derde generatie die zo geïntegreerd is en tegelijkertijd onze cultuur en onze traditie heeft houden. Dat kan en mag ook hier in Barneveld. Dit beeld is mede om onze geschiedenis te leren kennen en door te vertellen."

Praten

Dat het beeld emoties oproept mag duidelijk zijn en niet alleen bij Molukkers. Maar voor hen heeft het wel duidelijk iets extra's, iets van erkenning en respect. Bij het beeld staat een korte tekst met uitleg. maar de echte uitleg krijg je natuurlijk door met elkaar te praten.

Meer berichten
Shopbox