Logo barneveldvandaag.nl


: ‘Ik heb ik alles en iedereen mee laten denken over hoe ik kalfsvlees op de markt kan brengen en daar is het plan zoveel sterker van geworden’, aldus deelnemer Liane Van Steeg – Woudenberg.
: ‘Ik heb ik alles en iedereen mee laten denken over hoe ik kalfsvlees op de markt kan brengen en daar is het plan zoveel sterker van geworden’, aldus deelnemer Liane Van Steeg – Woudenberg. (Foto: Praktijkschool Verbindend Ondernemen)

Praktijkschool Verbindend Ondernemen voor agrariërs in de Food Valley

Voor agrariërs uit de Food Valley begint in september de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen. Boeren en tuinders leren hoe ze zichzelf en hun bedrijf kunnen ontwikkelen mét de samenleving en gaan in de Praktijkschool op zoek naar het ondernemerschap dat bij hen past.

De aanmelding voor het nieuwe seizoen is geopend. De kennismakingsmiddag is op 20 september. Deelnemers doorlopen met een groep van circa tien ondernemers vragen als: ‘Wat drijft jou nu echt als ondernemer en waar krijg je energie van?’ Onder begeleiding wordt gewerkt aan een actieplan, zodat deelnemers direct praktisch worden uitgedaagd om van daaruit te gaan ondernemen.

‘Iedereen laten meedenken’

Deelnemers uit voorgaande edities zijn erg enthousiast over het programma. Liane van Steeg-Woudenberg uit Nijkerk was één van de hen. “Voor ik de Praktijkschool had doorlopen, zou ik mijn plan voor het vermarkten van kalfsvlees helemaal zelf maken en er dan pas mee naar buiten komen. Nu heb ik alles en iedereen mee laten denken en daar is het plan zoveel sterker van geworden.”

Deelnemers waarderen het contact met collega agrariërs, de manier waarop ze aan het denken worden gezet door de coaches en bijna allemaal komen ze in actie. Eén van de deelnemers besloot zich politiek te gaan inzetten, anderen lieten zich inspireren om hun bedrijf te verbreden of om de omgeving te betrekken bij de toekomst van hun bedrijf.

Actieplan en begeleiding

De Praktijkschool bestaat uit vier bijeenkomsten, het maken van een actieplan, uitwisseling met collega’s en een jaar lang begeleiding van Christel van Raaij en René Schepers van Wakker Boer. De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord en Wakker Boer trekken samen op in de organisatie, die wordt ondersteund door het Manifest van Salentein.

Begeleider Van Raaij: “Een goede verbinding met de samenleving is voor de hele agrarische sector van belang. Als je onderneemt mét de samenleving ervaar je meer waardering en versterkt het je ondernemerschap. Ik vind het ongelofelijk inspirerend om te zien hoe deelnemers hun eigen drijfveren ontdekken, hierop durven te vertrouwen en uiteindelijk weer vol energie gaan ondernemen op een manier die bij hen past.”

De kennismakingsmiddag op 20 september is de start van de Praktijkschool. Na deze middag bepalen deelnemers of ze definitief mee gaan doen. Meer informatie is te vinden op ltonoord.nl/verbindendondernemen.

Deelnemers die meer willen weten of zich willen opgeven kunnen contact opnemen met Alida Hoolsema: ahoolsema@ltonoord.nl of tel. 06 5446 9482.

Meer berichten
Shopbox