Gert en Marjan voor hun nieuwe pluimveestal aan de Kleuterweg vlakbij Barneveld. Foto: Danielle Blokland
Gert en Marjan voor hun nieuwe pluimveestal aan de Kleuterweg vlakbij Barneveld. Foto: Danielle Blokland (Foto: Danielle Blokland)

Open huis tussen blije kippen

Door Leo Polhuys

Gert en Marjan openen nieuwe stal

Gert en Marjan Bouw houden op donderdag 19 juli open huis in hun gloednieuwe pluimveestal aan de Kleuterweg even buiten Barneveld, langs de snelweg A30. De stal vervangt de oude kippenstallen die begin dit jaar zijn gesloopt. Wethouder Aart de Kruijf opent de nieuwbouw.

BARNEVELD - In de nieuwbouw is plek voor bijna veertigduizend leghennen. Duurzaamheid, arbeidsgemak en dierenwelzijn nemen een belangrijke plaats in. ''We liepen al langer met ideeën rond om iets met ons 125 jaar oude familiebedrijf te doen,'' blikken Gert en Marjan terug. ''We hadden oude stallen met asbestdaken. Het rendement was niet al te hoog en we wilden ook wel iets makkelijker werken. Onze adviseur noemde verschillende opties. Ook de mogelijkheid tot verkoop kwam voorbij. Onze honderd koeien hadden we toen al weggedaan.'' En toen kwam vorig jaar de fipronilaffaire er tussendoor. Het insecticide bleek ook in de eieren van de familie Bouw te zitten. Gert hoorde het eind juli. ''Op mijn verjaardag, een mooi cadeau…'' Er volgde een hectische en emotionele tijd. De kippen moesten op dieet, de mest moest verwijderd worden, de stal werd grondig gereinigd. Half oktober waren de eieren vrij van fipronil en konden weer worden geleverd.

Vooroordelen

Een klein jaar later staat er op de plek van de oude stallen een nieuwe voor vrije uitloopkippen. Gert en Marjan hebben vijf jaar meegedaan aan open dagen van Albert Heijn. Gert: ,,We hebben toen veel mensen over de vloer gehad en van alles kunnen vertellen over het boerenbedrijf. Want er zijn veel vooroordelen. Bezoek vroeg bijvoorbeeld waarom de kippen niet buiten rondliepen. Het was immers zulk zonnig weer. Maar net als bij mensen is het bij warm weer goed om de schaduw op te zoeken. En zo zijn er meer dingen. De maatschappij is vaak onwetend hoe dieren gehouden worden.''

Overdekt

Marjan, die ook op RTL 4 inmiddels haar verhaal heeft verteld: ,,Men begint ook vaak over scharrelkippen. Maar wist je dat er in de stal bijna geen verschil is met vrije uitloopkippen? Het grootste verschil is dat de vrije uitloop kippen naar buiten kunnen en de beschikking hebben over een overdekte uitloop. In de stal hoeft minder spierkracht te worden gebruikt door inzet van onder meer een elektrische kruiwagen en ook aan duurzaamheid is gedacht. Zonnepanelen voorzien de beide bedrijfslocaties aan de Kleuterweg en Achterveldsweg van stroom. Mest wordt op een groene manier verwerkt, uitgaande lucht gefilterd van stof. Gert en Marjan vragen bezoekers van de open dag mee te denken over de ontvangstruimte bij de nieuwe stal. ''Misschien hebben mensen leuke ideeën, het mag van alles zijn." De open dag duurt van 15.00 – 20.00 uur.

Meer berichten